23 / 04 / 2024

Emekliler için emlak vergisi muafiyet şartları!

Emekliler için emlak vergisi muafiyet şartları!

Emekliler, hiç gelirleri olmayanlar ve özürlüler ile gazilerin ve şehitlerin dul ve yetimlerinin de belli şartlarda emlak vergisi ödemesi gerekmiyor. Emeklilerin emlak vergisinden muaf olması için aranan şartları sizler için araştırdık...



Emlak vergisi, tapu kayıtlarında geçen, kendi adınıza ait olan konut , arsa , arazi ve bina gibi taşınmaza sahip olan herkesin ödemekle yükümlüğü olduğu vergidir. Peki, emeklilerin emlak vergisinden muaf olması için aranan şartlar nelerdir? İşte o detaylar...

200 metrekare sınırı

Emeklilerin emlak vergisi muafiyetinden istifade etmeleri taşınmazın Türkiye’de olması, evin 200 metrekareyi geçmemesi, sahip olunan tek mesken olması gibi şartlar bulunuyor. 

Belediyeye dilekçe verin

Tek meskeni bulunan emekliler emlak vergisinde muaf olabiliyor. Koşulları yerine getiren emekliler, gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyelere muafiyet dilekçesi vererek emlak vergisi zorunluluğundan muaf olabiliyor. Bu istisnalara uyan emeklilerin muafiyetten yararlanması için  belediyeye dilekçe vermesi gerekiyor. 

Emlak vergisi muafiyet şartları

- 200 metrekareyi aşmayan tek meskene sahip olanlar
- Kışlık evin yanı sıra yazlık eve sahip olmayanlar
- Tek meskenin sahibi olup, bir başka evde hisseye sahip olmayanlar
- Ev hanımları
- Dul ve yetimler
- Engelliler
- Gazi ve şehit yakınları
- Emekliler

Eşinizin evi olması muafiyete engel değil

Emeklilerin Sıfır oranlı emlak vergisi, şartları taşıyan emekli, dul, yetim veya gazi ile şehitlerin dul ve yetimlerine sağlanmış bir imkân olup bunların eşlerinin durumunun önemi yoktur. Eşlerden birinin adına kayıtlı birden fazla gayrimenkulün bulunması, diğer eşin indirimli bina vergisi oranından yararlanmalarına engel teşkil etmiyor.

Yurtdışından emekli olana muafiyet yok

Yurtdışından emekli olan vatandaşlar ise Türkiye'den ev aldığında muafiyetten faydalanamıyor. İstisnadan yararlanabilmek için  Türkiye’de kurulmuş sosyal güvenlik kurumlarından (Emekli Sandığı, Bağkur, SSK -bugünkü adıyla SGK) emekli olmuş olmak şartı bulunuyor.

Emekli çalışanlar dikkat

Emekli olup, başka bir işte çalışanlar ve sahibi olduğu tek konutu işyeri olarak kullanılmak üzere kiraya veren vatandaşlar sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanamıyor.

Nuran IŞIK/Emlakkulisi.com


Geri Dön