24 / 04 / 2024

Eminönü- Alibeyköy Tramvay Hattı'nın 2. kısmı Aralık 2022'de açılıyor!

Eminönü- Alibeyköy Tramvay Hattı'nın 2. kısmı Aralık 2022'de açılıyor!

İBB ile Fransız Kalkınma Bankası arasında, Eminönü- Alibeyköy Tramvay Hattı'nda kullanılması amacıyla, 93 milyon Euro tutarındaki ön protokole imzalar atıldı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, hattın kalan kısmının 2022 Aralık'ta açılacağını duyurdu.



İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Fransız Kalkınma Bankası arasında, Eminönü- Alibeyköy Tramvay Hattı'nda kullanılması amacıyla, 93 milyon Euro tutarındaki ön protokole imzalar atıldı. 

Cumhuriyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu, protokol ve finansmanla ilgili açıklamalarda bulundu. “Ulusal ve uluslararası piyasalara kıyasla çok uygun maliyetle sağladığımız bu finansman; 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl geri ödemeli olmak üzere, toplam 12 yıl vadeli” açıklamalarını yapan Ekrem İmamoğlu, kazandıkları başarının şeffaf ve akılcı yönetimle oluştuğunu dile getirdi. Ekrem İmamoğlu, hattın Cibali-Eminönü arasındaki bölümünün, 2022 Aralık'ta açılacağını da müjdeledi. Bu finansman ile 20 trenin alımı gerçekleştirilecek ve hattın kalan 1.1 kilometresi bitirilecek. 

Eminönü- Alibeyköy Tramvay Hattı'nın ilk etabı olan Cibali-Alibeyköy kısmı, 1 Ocak 2021 tarihinde, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in de katıldığı tören ile açılmıştı.

Eminönü- Alibeyköy Tramvay Hattı nın 2. kısmı Aralık 2022 de açılıyor!

İMAMOĞLU: ÖNEMLİ OLAN GERÇEKÇİ PROJELER ORTAYA KOYABİLMEK

İmzalar atılmadan önce açıklamalar yapan Ekrem İmamoğlu, AFD’den sağlayacakları finansmanla iligli ayrıntıları, “Ulusal ve uluslararası piyasalara kıyasla çok uygun maliyetle sağladığımız bu finansman; 2 yıl geri ödemesiz ve 10 yıl geri ödemeli olmak üzere, toplam 12 yıl vadeli” diyerek anlattı. “Burada esas önemli olan, yerel yönetim anlayışına uygun bir ciddiyetle, gerçekçi, iyi planlanmış projeler ortaya koyabilmek” ifadelerini kullanan Ekrem İmamoğlu, “Aynı zamanda şeffaf ve akılcı bir yönetim anlayışını benimsemek. Böylece, bu kabiliyetli anlayışla, uygun maliyetli finansman bulabilme yolculuğudur bugün ortaya koyduğumuz başarı. Bu iş birliğinden dolayı da AFD’ye teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. İstanbul’un, her açıdan Avrupa’nın en kıymetli parçalarından biri olduğuna dikkat çeken Ekrem İmamoğlu, “Avrupa’nın önemli bir parçası olan Türkiye’mizin ortaya koyacağı her yatırımın, elbette ki evrensel değerlere uygun düşmesi ve bu anlamda da iyi bir iş birliği zemini oluşturmamız şarttır” dedi.

Eminönü- Alibeyköy Tramvay Hattı nın 2. kısmı Aralık 2022 de açılıyor!

“HATTIN GERİ KALAN KISMINI 2012 ARALIK’TA AÇILACAK”

Hattın, 9 kilometre ve 12 istasyondan meydana gelen ilk kısmının açılışını 2021’in ilk gününde yaptıklarına vurgu yapan İmamoğlu, “Finansman ihtiyacının kısa sürede çözülmesiyle, 1,1 kilometre ve 2 istasyondan oluşan Cibali-Eminönü arasının inşaat çalışmaları da duraksamadan devam ediyor. Bu bölüm Unkapanı köprülü kavşağının yeniden yapılması ve Eminönü Meydan düzenlemesi ile birlikte planlanıyor. Hattın geri kalan kısmını, Aralık 2022 tarihinde açmayı hedefliyoruz” açıklamasında bulundu. Projenin tam olarak yapılmasıyla, Haliç’in tarihi mirasının ve doğal dokusunun gerçek değerine ulaşacağına vurgu yapan Ekrem İmamoğlu, şunları kaydetti:

“Tramvay hattı tamamen hizmete alındığında, hat çevresinde yaşayan yaklaşık 150.000 kişinin sürdürülebilir ulaşım ağına erişimi kolaylaşmış olacak. Günlük yaklaşık 80.000 kişiye hizmet verecek. Proje sayesinde 30 yılda yıllık 11.500 ton karbondioksit emisyonundan tasarruf edilecek. Hattımızın güvenli, kaliteli ve erişilebilir bir yolculuk sunarak kadın hareketliliğini artırmasını ve cinsiyet eşitsizliğinin giderilmesine destek olmasını da bekliyoruz. Hattın Eminönü’ne uzatılması ile beraber, Haliç peyzaj projesinin de yarattığı cazibe ile bu hattın çok önemli bir turizm aksı oluşturacağını, tüm bölgede yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunacağını öngörüyoruz.” 

Eminönü- Alibeyköy Tramvay Hattı nın 2. kısmı Aralık 2022 de açılıyor!

İBB, FİNANSMANI NASIL KULLANACAK?

93 milyon Euro'luk finansmanın, Eminönü - Alibeyköy Tramvay Hattı'nın inşaatı ve elektromekanik sistemlerinin yerleştirilmesi amacıyla kullanılması planlanıyor. Sunulacak kredi ile 20 tren alınacak ve hattın kalan 1.1 kilometresi bitirilecek. 

İstanbul'da 2 senede 30 kilometrelik metro hattı açıldı!


Geri Dön