16 / 04 / 2024

Eminönü balıkçıları tarihe mi karışıyor?

Eminönü balıkçıları tarihe mi karışıyor?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından (İBB) Eminönü’nde balık ekmek satan iş yerlerine 1 Kasım’ kadar boşaltılması için ihtarname gönderildi. Yarın balık teknelerinin çekilmesi için son gün. Eminönü esnafı, "Umarız kararı geri alırlar" diye konuştu...



Eminönü’ndeki iskeleler arasında, ekmek arası balık satan kayıkçılar daha önce kaldırılmış, sadece Galata Köprüsü’nün Eyüp tarafında 3 teknelik yer verilmişti. Sadeliği terk eden balık-ekmek teknelerini İBB kaldırma kararını duyurdu. Kiracılara gönderilen ihtarnamede İBB, 1 Kasım'a kadar ilgili yerlerin boşaltılması talebinde bulundu. 

Eminönü balıkçıları tarihe mi karışıyor?

“Devlete baş kaldıracak halimiz yok”

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, ihtarname gönderilen kiracılardan  Tarihi Eminönü Balık Ekmek Kooperatifi Başkanı Arif Hikmet İlke, 1 Kasım'da sözleşmenin yenilenmesini beklerken, boşaltılması için  ihtarname aldıklarını söyleyerek, “Bir kurumun kiracısıyız, insiyatif onlarda. Devlete baş kaldıracak halimiz yok. Bu bizim kültürümüzde, Eminönü balıkçılarının kültüründe yok. Karşımızdaki taraf devlet. Bunu diyalogla çözeceğimize inancımız tam. Bizi en çok kaygılandıran yetkililer ve Sayın İmamoğlu'yla yaptığımız görüşmelerde, bunun yüzyıllık bir sektör olduğu, yüzyıllardır faaliyet gösteren bu sektörün dışarıdan birilerine de verilmeyecek kadar önemli bir sektör olduğunu ve ehli olmayan insanlara verilecek bir sektör olmadığını söyledik. Onlarda öyle bir şey düşünmediklerini söyledi.” diye konuştu.

Eminönü balıkçıları tarihe mi karışıyor?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, ‘Kaygılanmayın, biz Eminönü Balık-Ekmeği önemsiyoruz. Kültürünü biliyoruz. Burada bir mağduriyet yaşanmayacak' dediğini söyleyen İlke, “Çıkartırlarsa da kaderimize razı olacağız. Yetkililere bunun İstanbul için bir kültür olduğunu, doğru olmayacağını ifade edeceğiz. Ekrem Bey'in bu güne kadar ortaya koyduğu siyasi duruşu ve nezaketinin, birleştirici misyonunun böyle bir kültürü bitireceğini, bu karara imza atacağını sanmıyorum.” şeklinde ifadelerde bulundu.

Eminönü'nde BELTUR eliyle balık-ekmek!


Geri Dön