25 / 04 / 2024

Emlak alım satım vergisi nereye ödenir?

Emlak alım satım vergisi nereye ödenir?

Tapu müdürlüğünde gerçekleştirilen herhangi bir emlak alım-satım işlemi karşılığında belli bir verginin ödenmesi gerekiyor. Peki söz konusu emlak alım satım vergisi nereye ödenir, işte yanıtı...



Emlak alım satım vergisi nereye ödenir?

Tapu müdürlüklerinde gerçekleşecek bir emlak alım satım işleminin tamamlanabilmesi için belli bir oranda hesaplanan vergilerin, ödenmesi isteniyor. Söz konusu alım-satım işlemi, verginin yatırılmaması durumlarında tamamlanamıyor. Peki "Emlak alım satım vergisi nereye ödenir?" diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Emlak alım satım vergisi kime ait?

Gayrimenkul alım satım işleminde bulunan kimselerin aklındaki sorulardan bir tanesi de "Emlak alım satım vergisi kim öder?" sorusudur. Kimi zaman yalnız alıcıların ödemesi gereken bir vergi olarak düşünülse de söz konusu emlak alım satım vergisini hem alıcı hem de satıcı ayrı ayrı ödüyor.


Emlak alım satım vergisi yüzdesi kaçtır?

Tapu harcı olarak da bilinen emlak alım satım vergisi yüzdesi, her yıl düzenlenen mevzuata göre değişiyor. Tapu harcı 2013 verilerine göre, emlak alım satım vergisi yüzdesi binde 20 oranında belirlendi. Buna göre satışa konu olan gayrimenkulün gerçek satış değeri üzerinden hem alıcı hem de satıcı binde 20 oranında harç ödüyor.


Örnek emlak alım satım vergi fiyatları...

* 500 bin TL'lik gayrimenkul için 10 bin TL,

* 400 bin TL'lik gayrimenkul için 8 bin TL,

* 300 bin TL'lik gayrimenkul için 6 bin TL,

* 200 bin TL'lik gayrimenkul için 4 bin TL,

* 100 bin TL'lik gayrimenkul için ise 2 bin TL.


Emlak alım satım vergisi nereye ödenir?

Gelelim asıl sorumuz olan "Emlak alım satım vergisi nereye ödenir?" in cevabına. Söz konusu verginin ödeneceği bilgisi tapu müdürlüğünün size atacağı bilgilendirme mesajında yer alacaktır. Bu yerler, söz konusu tapu müdürlüğünün anlaşmalı olduğu bankalar olabiliyor.


Tapu harcı uzlaşma..

Tapu harcının eksik ödenmesi durumlarında bu durumu bildirip eksik olan kısımların da ödemesi gerçekleşmezse, ileride 3 kaç daha fazla oranda harç ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bu nedenle "Tapu harcı uzlaşma" olarak tabir edilen fırsattan yararlanmak doğru olacaktır. Buna göre, emlak alım satım vergisini eksik yatıran kimsenin tapu harcı uzlaşma dilekçesi vermesi, kişiyi yüklü faizden ödemekten kurtaracaktır.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön