25 / 04 / 2024

Emlak davalarında rekor artış bekleniyor!

Emlak davalarında rekor artış bekleniyor!

Son zamanların gündem konuları arasında yer alan kiralık ev sorununun emlak davalarını artırması bekleniyor...



Emlak piyasasında yaşanan hareketlilikle kiralarda yüzde 100 artışlar görüldü. Diğer bir taraftan ev sahipleri de sözleşmesi bitmeden kiracılarını çıkararak evlerini daha yüksek fiyattan kiraya vermenin peşine düştü. Ancak böyle bir hakları yok. Bu sebeple de yaşanan anlaşmazlıklar nedeniyle taraflar dava açma yoluna gidiyor. Ayrıca konut sahiplerinin 5 senelik kiracıları için döneme göre uygun bir kira talep etme hakları ve 10. senenin sonunda hiçbir sebep göstermeksizin tahliye davası açma hakları bulunuyor. 

Emlak davalarında rekor artış bekleniyor!

Emlak davalarının arttığını söyleyen Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan, “Birçok müşterimiz dava açmanın yolunu soruyor. Hem kiracı olarak hem de ev sahibi olarak dava açmak isteyen birçok insan var. Bu durum piyasanın gidişatı nedeniyle artacak. Mahkemeler, emlak davalarıyla dolacak. Büyük bir iş yükü demek” dedi.

 

Kontrat bitmeden çıkarabilir mi?

Kontrat süresi dolmadan kiracının evden çıkarılamayacağını belirten Özsan, “Ev sahibi kafasına göre kiracıyı çıkaramaz. Çıkarabilmesi için kirayı ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması gerekir. Kiracıya noterden ihtar gönderilip 30 gün süre de verilmek zorunda. Bu süre geçtikten sonra hâlâ ödeme yoksa tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilir. Öte yandan evin içinde mal sahibinin izni olmadan büyük bir değişiklik yapılması, evin amacı dışında kullanılması gibi durumlar olursa kiracı tahliye edilebilir. Son olarak tadilat, tamirat ve yıkım varsa kiracı tahliye edilebilir. Kaldı ki bu durum olsa bile kiracının geri davet edilmesi gerekir. Eğer edilmiyorsa kiracıya 1 yıllık kira bedeli ile taşınma bedeli ödenir” dedi.

Emlak davalarında rekor artış bekleniyor!

10 sene şartı var

Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan'ın verdiği bilgiye göre 10 senenin sonunda mal sahibinin haklı gerekçe ileri sürmesine gerek olmadan kiracılarını tahliye etme hakları var. Fakat bu haklarını kullanabilmeleri için 3 ay önceden ihtarname göndermeleri gerekiyor.

Emlak davalarında rekor artış bekleniyor!

Erken fesihte tazminat ödenir mi?

Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan, kiracı, konutla veya konut sahibiyle herhangi bir sorun yaşamadığı halde sözleşme bitmeden konuttan çıkmak istediği durumda da izlenen yollar ile ilgili olarak şunları dile getirdi: "Mal sahibinin 3 ay daha kira bedelini talep etme hakkı doğar. Ancak mal sahibinin bu 3 aylık bedeli talep edebilmesi için de 3 aylık süre içerisinde yeni kiracı yerleşmemiş olması gerekir.”

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki davalarda patlama!


Geri Dön