24 / 04 / 2024

Emlak komisyonculuğu nedir?

Emlak komisyonculuğu nedir?

Emlak terimlerinden biri olan ve günlük hayatta da sıkça karşılaştığımız emlak komisyonculuğu nedir? Emlak komisyoncusu ne iş yapar?sorularının cevaplarını merak ediyorsanız haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..



Emlak komisyonculuğu nedir? 


Emlak alım satım ve kiralama işlerinde alıcı ile satıcı arasında bağlantı sağlanma işine emlak komisyonculuğu deniyor. Emlak komisyonculuğunu sağlayan kişiye de emlak komisyoncusu ya da emlakçı deniyor. 


Emlak komisyonculuğu bir nevi aracılık mesleğidir. Emlak komisyonculuğu yani emlakçılık odalar ve yetkili kuruluşlar tarafından verilen bir sertifika ile yapılıyor. Peki emlakçılar neler yapar? Emlakçıların görevleri nelerdir? Neler emlak komisyoncusunun yapması gereken işlerdir?


Emlak komisyoncusu, bir gayrimenkulün satış, kiralama, pazarlama sürecini yöneterek,bunların satış, kiralama sözleşmesini yapmaya, Emlak beyannamesi düzenlemeye muktedir olarak; portföy oluşturur,pazarlama teknikleriyle gayrimenkulün sunumunu yapar.


Emlakçı tapu mevzuatı bilmelidir. Tapu İşlemleri yapmak için  (İpotek, Kat irtifakı kurma, Kat mülkiyeti kurma, ifraz ve tevhit, Trampa, Cins değişikliği, Hibe (bağışlama), Taksim (paylaşım), Tashih (düzeltme)  Belediyelerden  aplikasyon, bölge imar planı çıkarma,harita ve plan okumasını, şehir planlarını incelemesini bilmelidir. Kadastro mevzuatını bilmelidir. Kadastro müdürlüklerinden röperli kroki ve çap belgesi alma, Mortgage, Konut kredi  sistemini bilmelidir. Gayrimenkul hukuk mevzuatını bilmelidir. İmar, iskân, Emlak vergisi, KDV, kat mülkiyeti, kamulaştırma kanunlarını  bilmesi gerekiyor



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön