18 / 04 / 2024

Emlak Konut GYO'nun Mecidiyeköy'de inşa edeceği 20 katlı binanın imar planları onaylandı!

Emlak Konut GYO'nun Mecidiyeköy'de inşa edeceği 20 katlı binanın imar planları onaylandı!

Emlak Konut GYO'nun Şişli Mecidiyeköy'de inşa edeceği 20 katlı binanın imar planları onaylandı. İşte detaylar...



Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Emlak Konut GYO'nun Şişli Mecidiyeköy'de inşa edeceği 20 katlı binanın imar planlarını onayladı ve askıya çıkardı. 4 bin 500 metrekare büyüklükteki araziye “çevre yapılaşma ile uyumlu, silueti etkilemeyen planlama anlayışı” ile 2.50 emsal ve zemin+20 kat yapılaşma şartlarında “ticaret alanı” fonksiyonu tanındı. 

Büyükdere Caddesi üzerindeki parselin çevresinde 26 katlı TEKFEN İş Merkezi ve 40 kat yüksekliğinde Finansbank İş Merkezi yer alıyor. Plan açıklama raporunda parselin depremselliğine ilişkin önemli uyarılara yer verildi. Planlama alanında kütle hareketlerine bağlı stabilite sorunlarının yaşanabileceği ve sorunların mühendislik tedbirleri ie engellenebileceği kanaatine varıldı. 

Yerleşime uygunluk kapsamında “Önlem Alınabilecek Nitelikte Stabilite Sorunlu Alanlar” şeklinde belirlendi. 

Emlak Konut GYO nun Mecidiyeköy de inşa edeceği 20 katlı binanın imar planları onaylandı!

Konuya ilişkin görüşü sorulan İBB Deprem ve Zemin İnceleme Şube Müdürlüğü de alanda taşıma gücü ve oturma açısından herhangi bir sorun beklenmediğine fakat, derin kazıların yapılması halinde yaşanabilecek kaya kopması, kaya kayması gibi hareketlere engel olmak için mühendislik önlemleri alınması gerektiğinin altını çizdi. 

Ayrıca yüksekliğin serbest bırakıldığı inşaat uygulamalarında zeminin, taşıma gücü ve temel yatak katsayısı kapsamında sorun teşkil etmemekle birlikte, beklenen İstanbul depreminden etkilenmesi olasılığının dikkatle değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapıldı. 

İBB İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı da planın yer aldığı bölgeye imar artışı getirdiğini, yapı ve nüfus yoğunluğunu arttırdığını tespit ederek, plan değişikliğinin İBB'nin devam eden bölge planı çalışmaları kapsamında değerlendirilmesini uygun gördü. 

İBB Ulaşım Planlama Şube Müdürlüğü de bölgeye ek trafik yükü getirerek ulaşım taleplerini artıracağının altını çizdi.  

Plan değişikliği ile ilgili görüşü sorulan İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise alanda II. Abdülhamid tarafından 1902'de inşa edilen Hamidiye Suları İsale Hattı’nın olduğuna ve hattın tescil çalışmalarının sürüdüğüne dikkat çekti. Bu sebeple, inşaat öncesinde ilgili kurum ve kuruluşlardan görüş alınması, planlama sürecinde kültür varlığına rastlanılması durumunda kurula bilgi verilmesi söylendi. 

Hazine'ye ait olan söz konusu parseller “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun” çerçevesinde 7 Temmuz 2022 tarihinde “rezerv yapı alanı” ilan edilmişti. İBB, bakanlığın kararına; amacın rant sağlamak olduğu iddiasını gündeme taşıyarak dava açmış ve İstanbul 14.İdare Mahkemesi, işlemi hukuku aykırı bularak 13 Şubat 2023'te oybirliği ile yürütmeyi durdurma kararı vermişti. 

Mahkeme kararında, rezerv yapı alanları tespit edilirken, iskli yapılarda ikamet edenlerin nakledilmesi amacının taşındığı vurgulandı ve rezerv yapı ilanı kararının mevzuattaki gerekçeleri karşılamadığı ifade edildi. Bakanlığın askıya çıkardığı imar planının açıklama raporunda parsellerle ilgili alınan “rezerv yapı alanı” kararı da mahkeme kararı da bulunmuyor. 

İstanbul İli, Şişli İlçesi Mecidiyeköy Mahallesi 1947 Ada 80 ve 82 Parsellere İlişkin 1/5000 Ölçekli Nazım İmar Planı ve 1/1000 Ölçekli Uygulama İmar Planı için tıklayın

Emlak Konut GYO Çekmeköy Taşdelen arsası için 12 milyar TL'lik teklif! 

Emlak Konut GYO Başakşehir Ayazma 4. Etap ihalesinin ilk oturumu 24 Mart'ta! 

Emlak Konut GYO'dan temettü ödemesi açıklaması geldi! Emlak Konut GYO ne kadar temettü dağıtacak? Şimdi bakın! 


Geri Dön