24 / 04 / 2024

Soyak, İzmir Zeytinalanı'nda yapacağı yeni projesinin lansmanına hazırlanıyor!

Soyak, İzmir Zeytinalanı'nda yapacağı yeni projesinin lansmanına hazırlanıyor!

Arazi sıkıntısı ve rekabetin fazla olması inşaat sektörünün ağır toplarını, İstanbul dışına kaçırıyor



Firmanın gözü bir yandan da ekonomik derinliği olan Denizli, Gaziantep, Manisa, Antalya, Bursa ve Konya'da


İnşaat sektörünün önemli oyuncularından biri olan Soyak, yeni yatırımlarını İstanbul dışına kaydırıyor. Ekonomik derinliği olan şehirlerin de iyi yatırımlara olanak tanıdığını söyleyen Soyak CEO'su Emre Çamlıbel,  İzmir  Zeytinalanı'nda başlayacakları yeni projeleri hakkında bilgi verdi. 218 tane bahçeli evden oluşacak proje, üst gelir grubunu hedefliyor. Müstakil ve deniz manzaralı olacak evler 200 dönüm arazi üzerinde konumlanacak. 250 milyon TL'lik bir yatırımla hayata geçirilecek olan proje İzmir Narlıdere yakınlarında bulunuyor. İzmir'de devam eden Soyak Mavişehir, Optimus, Soyak Siesta projeleri ile birlikte projeler tamamlandığında bölgede toplam 5 bin konut yapmış olacaklarını söyleyen Çamlıbel, “İzmir'e toplamda 1 milyar dolarlık yatırım yaptık. Sadece İzmir değil, Denizli, Manisa, Antalya, Gaziantep, Bursa, Konya'da ilgi alanımız içinde. İstanbul'da arazi sıkıntısı, rekabetin fazla olması ve diğer bölgelerdeki toparlanma ve talep bizi yeni yatırımlara zorluyor.”diye konuştu. Soyak İzmir'e yatırım yapan ilk ulusal marka olma özelliğini de taşıyor.


Araba parası kadar KDV alıyorlar


Konutta KDV oranı ile ilgili düzenlemelere de karşı olduğunu söyleyen Çamlıbel, “Konutta trend artık zaten 150 metrekarenin altına indi. Küçük metrekareli evler daha tasarrufludur. O yüzden bu tip evler yüzde 1 KDV ile desteklenmeye devam etmeli. Bu oranı yüzde 18'e çıkarmak demek, konuta yüzde 17 zam yapmak demektir.”diye konuştu. Sektördeki firmaların çoğunun orta gelire hitap ettiğini de ekleyen Çamlıbel, “Biz arsa fiyatlarının yükselmesine rağmen, maliyetlerimizi düşürmeye ve Türk halkına ucuz konut vermeye çalışıyoruz. Böyle bir uygulama gelirse eğer sektör küçülür ve inşaattan beslenen 200 sektörün de dinamikleriyle oynanmış olur.”dedi. Bu uygulamanın  çeşitli sebepleri olabileceğini söyleyen Çamlıbel, “Birinci sebep devletin hedef bütçesi olabilir, ikinci sebep ise yüzde 1 ve 18'in arasındaki uçurumun giderilmesi olabilir. Konut dünyada en pahalı mal. Vatandaş 1 ev 1 araba alacaksa eğer. Araba parası kadar KDV ödetecek bu sistem, alım gücünü zorlar.”diye konuştu.



Sorunları çöze çöze gideceğiz


2012 sektör için tarihinin yılı oldu. 2B, Mütekabiliyet, Kentsel Döüşüm Yasası tarihini yazdı. Yasalar hakkında çıkan eleştirilere de cevap veren Çamlıbel, “Hiçbir zaman bir prosedürü yasa çıkararak çözemezsiniz. Yasaya her şeyi yazmak mümkün değil. Bir yola çıkalım çöze çöze gideceğiz.”dedi. 2B arazileri hakkındaki karmaşanın da arazilerin imar durumu, kentsel dönüşüm bölgelerine girip giremeyeceği netleştikten sonra savunacağını söyleyen Çamlıbel, “Bu yasaların işleyişlerini sabırla, pes etmeden bekleyeceğiz. GYODER, INDER, KONUTDER gibi sivil toplum örgütleri olarak da bu oluşuma destek vereceğiz.”diye konuştu. 2B Yasasının sektörü kısa vadede etkilemeyeceğini söyleyen Soyak CEO'su, “Bu konu imar süreci değil, mülkiyet sürecidir. İşgal altındaki arazilerinde bedeliyle satılması. Mülkiyet sorununun çözülmesidir.”diye konuştu.

Dönüşüm yabancının parasıyla olacak

Türkiye'de hazırlıkları süren kentsel dönüşüm projesi için hesaplanan boyutta bir para olmadığını söyleyen Çamlıbel, “Dönüşüm sebebiyle yabancı para aktarımı olacak. Yabancılar Türkiye'ye yatırım yapacak. Bakanlıkların da yabancı sermayeyi ülkeye getireceğine inanıyorum.”diye konuştu. Müktesep Hak ( Kazanılmış hak) sorununun sektörün kendisini yurtdışında anlatırken kafa karıştırdığını söyleyen Çamlıbel, “Yatırımcı olarak bir arsa aldığınızda imar hakkı var. Ona bakarak yatırım yapıyorsunuz. Ruhsat aldınız, ruhsat durdurulabiliyor. İmar durumunun müktesep hak olması lazım. Bu mesele yabancının kafasını karıştırıyor.”dedi.


Habertürk


Geri Dön