20 / 04 / 2024

Emlak mı Bitcoin mi?

Emlak mı Bitcoin mi?

Yatırımcıların karşısında altın, emlak, Bitcoin, hisse senedi ve hazine kağıtları gibi alternatifler bulunuyor. Peki en iyi yatırım aracı hangisi? Emlak mı tercih edilmeli Bitcoin mi? İşte detaylar...



Küresel belirsizliklerde artış yaşanan günümüzde tasarruflarını korumak isteyen yatırımcılar, farklı yatırım araçlarını araştırıyor. 

Yatırımcıların karşısında altın, emlak, Bitcoin, hisse senedi ve hazine kâğıtları gibi alternatifler bulunuyor. Koin Medya'da yer alan habere göre; Hazine kâğıtları düşen faiz oranları sebebiyle cazibesini kaybediyor. Hisse senetleri, piyasaları da artan belirsizlikler nedeniyle ciddi kayıplara yaşatabiliyor. Geriye güvenli liman sayılabilecek uygun altın, emlak ve Bitcoin kalıyor. Bu üç yatırım aracı arasında BTCwires’a göre 5 faktörden ötürü Bitcoin daha iyi bir yatırım aracı olarak görülüyor.

Fiziksel varlık

Altın ve emlake dayalı varlıklar fiziksel bir varlık olduğu için koruması ve saklanması zor olabiliyor. Altını korumak için iyi bir kasa olması gerekli. Ya da ekstra maliyetle altını banka kasalarında tutmak gerekiyor. Emlak ise iklim şartlarından ve dışsal faktörlerden olumsuz etkilenebiliyor. Bitcoin sanal bir varlık olduğu için korunması ve saklanması daha kolay ve rahat oluyor. 

Taşınabilirlik

Tatile çıktığınızda veya taşınmak zorunda kaldığınızda altın ve emlaklarınızı da berberinizde zor ve imkansız hale geliyor. Fakat Bitcoin sahipleri benzer sorunlarla karşılaşmıyor. Tatilde altınlarınızı yanınızda mı taşımalı yoksa otellerin kasalarına mı bırakmalı? Bu soru bazen tatil keyfini de kaçırabiliyor.

Likidite

Bitcoin’lerinizi elden çıkarmak da oldukça kolay. Oysa mülklerin satışı zaman alabiliyor. Hızlı biçimde elden çıkarmak isteseniz değerinin altında satılabilir. Altın emlake göre kolay Bitcoin’e göre zor likidite edilebiliyor. Örneğin, hafta sonu kuyumcular ve bankalar kapalıyken altını paraya çevirmek güçleşebilir. Oysa Bitcoin borsaları 7/24 çalışıyor.

Nadirlik ve arzın kısıtlılığı

Bitcoin’in arzı 21 milyon ile sınırlı durumda. Bu açıdan Bitcoin altından da nadir bulunan bir varlık haline geldi. Emlak ise yerel yöneticilerin alacağı karara bağlı olarak arzı yükseltebilir.

Kayıp riski

Mülk hemen kiraya verilemeyebilir. Bu size maliyet kaybına sebep olabilir. Mül boş kaldıkça da amortisman giderlerine tabi olacak. Bir de mülk vergisi bulunuyor. Altında ise hurda altınların değer kaybı dikkate alınmalı. Bitcoin’de mülk ve altına has bu kayıplar söz konusu değil.

Milyonluk villalar Bitcoin ile satılıyor!


Geri Dön