25 / 04 / 2024

Evi kirada olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Evi kirada olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek dairesi olan ev hanımları emlak vergisinden muaf tutuluyor. Peki, evi kirada olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?



Evi kirada olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi, tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. Verginin mükellefi, taşınmazın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler oluyor.


Bir taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek dairesi olan ve emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, şehitlerin dul ve yetimleri, gaziler, engelliler ve geliri olmayan işsizlerin Emlak Vergisi oranı, Bakanlar Kurulu’nca sıfıra indirildiğinden, bu kişiler Emlak Vergisi ödemiyor. Peki, evi kirada olan ev hanımı emlak vergisi öder mi?


Yukarıda da belirttiğimiz gibi hiçbir geliri olmayan kimseler emlak vergisi muafiyetinden yararlanabiliyor. Ancak dairenin kiraya verilmesi halinde, kira geliri elde edilmiş oluyor.


Gelir elde etmek, söz konusu sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasından yararlanılmasına engel oluyor. Bu nedenle kira geliri elde eden ev hanımlarının emlak vergisi ödemesi gerekiyor.



Emlak vergisi ev hanımı muafiyeti dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön