28 / 03 / 2024

Emlak sektöründen tapu harcı ve KDV indirimi talebi!

Emlak sektöründen tapu harcı ve KDV indirimi talebi!

Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, ''Emlak sektörü olarak Hükümetten tapu harcı ve KDV indiriminin 2020 yılında devam etmesini ve ayrıca Kamu bankalarının 0.79 konut kredisinin peni ve eski konutların alım-satımlarında geçerli olmasını talep ediyor ve istiyoruz” dedi.



Konya Emlakçılar Odası Başkanı Sedat Altınay, ”Tapu Harcı ve konutta KDV indirimi için beklenen müjdeli haber ne yazık ki bugüne kadar gelmedi. Hazine ve Maliye Bakanlığı 31 Aralık 2019 tarihi itibari ile sona eren tapu harcı indirimi ve sıfır konutta KDV indirimi için yeni uzatma kararı almadı. Emlak sektörü olarak Hükümetten tapu harcı ve KDV indiriminin 2020 yılında devam etmesini ve ayrıca Kamu bankalarının 0.79 konut kredisinin peni ve eski konutların alım-satımlarında geçerli olmasını talep ediyor ve istiyoruz” açıklamasında bulundu.

Haber Kuşağı'nda yer alan habere göre; yapılan yasal düzenleme ile belirlenen sürenin 31 Aralık 2019 tarihi itibari ile sona ermesinin ardından tapu harcı 2020 yılında yine yüzde 4 olarak hesaplanacak. 

İndirim ile beraber bu oran yüzde 3 seviyesine düşmüştü. 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile tapu harcı taşınmazı satan taraftan yüzde 2 ve taşınmazı satın alan taraftan yüzde 2 olmak üzere yine yüzde 4 olarak tahsil edilecek.  

2020 yılında uygulanacak olan yeniden değerleme oranı yüzde 22,58 olarak açıklandı ve tapu döner sermaye harcı için de aynı zam oranı esas alınıp hesaplandı. Bu rakamlara göre 2020 yılında taşınmaz alım ve satımlarında uygulanacak olan tapu harcı döner sermaye rakamı da 288 liradan 353 liraya yükseldi.

Faiz indirimi hakkında konuşan Altınay, ''Sıfır konutlarda uygulanan yüzde 10'luk KDV indirimi de sona erdi. Sıfır konutlarda KDV oranı 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile yüzde 8 yerine yeniden yüzde 18 seviyesine çıktı. 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile kamu bankaları 0.79 konut kredisi kampanyası yeni konutlar için başladı. Bizler bu kampanyaların tüm yeni ve eski konutlarda geçerli olmasını talep ediyor ve istiyoruz. Ayrıca Emlak sektörü ve vatandaşlar hükümete çok yoğun bir şekilde bu iki indirimin devam etmesi yönünde talep gittiği biliniyor. Konya Emlakçılar Odası olarak 2019 yılında geçerli olan Tapu harcı ve KDV indiriminin de 2020 yılında devam etmesini talep ediyoruz. Hükümetimiz geçtiğimiz günlerde Mobilya sektöründe KDV indiriminin yüzde 18’den yüzde  8’e indirildiğinin müjdesini verdi. Şimdi bizlerde bu müjdeli haberleri bekliyoruz şeklinde konuştu.


Geri Dön