29 / 03 / 2024

Gayrimenkul sektörü tapu harcı ve KDV indirimi desteğini bekliyor!

Gayrimenkul sektörü tapu harcı ve KDV indirimi desteğini bekliyor!

Koronavirüs ile kontrollü olarak geçilecek normalleşme sürecinde toparlanma sürecine girebileceğinden bahseden Erkanlı Holding’in Genel Müdürü Evrim Karayel, “Sektörümüz tapu harcı ve KDV indirimi desteği ile kontrollü normalleşme sürecini daha iyi geçirebilir” dedi.



Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs (COVID-19) salgını, tüm sektörlerde olduğu gibi gayrimenkul sektöründe de yavaşlamasına yol açtı. Pandemi sonrasında oluşan talep daralmasıyla beraber sektördeki satışlarda da durulma dönemine girdi. 

Yatırım amaçlı öğrenci evi projesi Univa ile gayrimenkul sektörüne yeni soluk getiren Erkanlı Holding’in Genel Müdürü Evrim Karayel de konu hakkında açıklamasında pandemi ile beraber kontrollü geçişin sağlanacağı normalleşme sürecinin; büyük bir titizlikle ele alınması gerektiğinden bahsetti.

Satışlar, Nisan ayında yavaşladı! 

Gayrimenkul sektörü açısından Nisan ayının durgun geçtiğini sözlerine ekleyen Karayel, “Genel olarak satışlar yavaşladı. Satış ofislerine yapılan ziyaretlerin de doğal olarak durduğu bir ayı geride bıraktık. Fakat gayrimenkul firmaları telekonferans yöntemi ile müşterileriyle görüşmeye devam etti. Sektörün Nisan ayını; müşteri takibi ve yeni müşterileri bilgilendirme dönemi olarak değerlendirdiğini söyleyebiliriz. Firmalar, bu süreci pandemi sonrasına hazırlık gibi düşündü ve tüm çalışmalarını da bu doğrultuda şekillendirdi” açıklamasında bulundu. Normale dönme sürecinin ise zaman alacağından bahseden Karayel, özellikle dövizdeki yükselişin malzeme maliyetlerini yükselttiğini, bu durumun da müteahhit firmaların maliyetlerinde ciddi sapmalara yol açacağını açıkladı.

Tapu harcı ve KDV indirimi desteği geçen yıl sona ermişti

Sektörün, salgın sonrasında kontrollü olarak geçilecek normalleşme sürecinde toparlanma dönemine girebileceğinden bahseden Karayel, “Bu sürecin çok iyi değerlendirilmesi lazım. Bu kapsamda devletimizin sunacağı destekler son derece önemli” açıklamasını yaptı. Hayata geçirilmesi gereken teşviklere de değinen Karayel, “Gayrimenkul satışlarında 2019’da yıllık bazda gerçekleşen azalmaya karşın son 4 yıllık ortalamaya çok yakın bir rakamla sene tamamlandı. Ertelenen konut talebinde hükümetin aldığı tedbirlerin büyük payı oldu. Aralık ayında kırılan rekorda yıl sonunda biten tapu harcı ve KDV indirimi önemli bir yere sahipti. Böylece yılın ilk yarısında yaşanan düşüş, ikinci yarıda telafi edildi. Gayrimenkul sektörünün aynı desteklere pandeminin ardından kontrollü olarak başlayacak normalleşme sürecinde daha fazla ihtiyacı var. Tapu harcı ve KDV indirimi desteği, pandemi sonrasında sektörün daha hızlı toparlanması adına devreye alınmalı” şeklinde konuştu.

Ev almayı düşünenler dikkat! 2020 tapu rehberi!

İnşaat sektöründen tapu harcı sıfırlanması ve KDV indirimi talebi!


Geri Dön