20 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisinde 2. taksit 1 ay sonra başlıyor!

Emlak ve çevre temizlik vergisinde 2. taksit 1 ay sonra başlıyor!

Gayrimenkul sahipleri tarafından ödenen emlak ve çevre temizlik vergisinde 2018 yılının 2. taksit dönemi yaklaşıyor...



Konut, iş yeri, arsa ve arazi sahipleri tarafından ödenen emlak ve çevre temizlik vergisinde 2018 yılının 2. taksit dönemi yaklaşıyor. Emlak ve çevre temizlik vergisinde 2. taksit 1 ay sonra başlıyor. 2. taksit ödemeleri 1 Kasım'da başlayacak, 30 Kasım'da sona erecek.

Emlak ve çevre temizlik vergisi ödemeleri bağlı olunan ilçe belediyesine yapılıyor. Ödemeler e-belediye sistemi üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor.

Her iki verginin mükellefi aynı kişi olabileceği gibi, farklı kişiler de olabiliyor. Peki, emlak vergisini kimler ödeyecek? Çevre temizlik vergisini kimler ödeyecek?

Emlak vergisini kimler ödeyecek?

1319 sayılı kanun gereğince emlak vergisi, tüm gayrimkul sahipleri tarafından ödeniyor. Emlak vergisini bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen vergi sorumluluğu doğuyor.

Emlak vergisi için ödenecek bedel taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Çevre temizlik vergisini kimler ödeyecek?

Çevre temizlik vergisi yalnız konut ve iş yerleri için ödeniyor. Arsa ve arazi sahipleri için çevre temizlik vergisi mükellefi olmuyor. Verginin mükellefi taşınmazın sahibi değil, kullanıcısı oluyor.

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenen bu vergi, konutlarda su faturasına yansıtılıyor. Faturanın ödenmesi ile birlikte ödenmiş oluyor. Ancak iş yerleri için ödenecek verginin belediyeye giderek ya da e-belediye üzerinden online bir şekilde ödenmesi gerekiyor.

Buna göre içinde kiracısı olan bir dükkan sahibinin Kasım ayı vergilerini kimin nasıl ödeyeceğine bakalım:

Dükkan sahibi emlak vergisini, dükkan kiracısı ise çevre temizlik vergisini ödemekle mükellef olacak.


6 maddede emeklilerin emlak vergisi muafiyeti şartları!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön