29 / 03 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisini kiracı mı öder?

Emlak ve çevre temizlik vergisini kiracı mı öder?

Kimi mal sahipleri kiradaki gayrimenkulü için vergi mükellefinin kimin olması gerektiğini sorgulayabiliyor. Peki, emlak ve çevre temizlik vergisini kiracı mı öder? Vergi mükellefi kimdir?



1 Kasım'da başlayan emlak ve çevre temizlik vergisi 2. taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona eriyor. Vergi mükelleflerinin bu tarihin akşamına kadar ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor.

Ancak kimi mal sahipleri vergi mükellefinin kimin olması gerektiğini sorgulayabiliyor. Öyle ki bazı gayrimenkullerde kiracılar ikamet ederken, bazı gayrimenkuller ise boş bir şekilde duruyor.

Peki, tüm koşullarda emlak ve çevre temizlik vergisini kiracı mı öder?

Emlak vergisi mükellefi...

Gayrimenkulün sahibi her koşulda emlak vergisi mükellefi oluyor. Gayrimenkulde kiracı olsa da olmasa da, kendisi kullansa da kullanmasa da vergiyi ödemekle mükellef oluyor. Kiracılar emlak vergisini ödemiyor. Kanun kapsamında verginin mükellefleri şu şekilde tanımlanıyor:

"Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar."

Çevre temizlik vergisi mükellefi..

Çevre temizlik vergisinde durum emlak vergisinden farklı. Bu vergiyi gayrimenkulü kim kullanıyorsa o ödemekle mükellef oluyor. Konutlarda verginin su faturasına yansıtılması nedeni ile kiracı varsa, faturayı ödemesi ile vergiyi de ödemiş oluyor. Dükkan kiracılarının ise belediyeye giderek ödeme yapmaları gerekiyor.

Dükkanda kiracı da yoksa, mal sahibi de kullanmıyorsa, boş durumda olan gayrimenkul için vergiden muaf olunabiliyor. Çevre temizlik vergisi muafiyeti için mal sahibinin bir dilekçe ile belediyeye müracaat etmesi gerekiyor.


3 maddede emlak ve çevre temizlik vergisi ödeme işlemleri!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön