26 / 04 / 2024

Emlak vergisini kiracı mı öder?

Emlak vergisini kiracı mı öder?

Türkiye sınırları içinde bulunan bina ve araziler 1319 sayılı kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor. Peki taşınmazda kiracı olması durumunda emlak vergisini kiracı mı öder?



Emlak vergisini kiracı mı öder?

1319 sayılı Emlak vergisi kanununda vergi "Bina Vergisi" ve "Arazi Vergisi" olarak iki şekilde açıklanıyor. Türkiye sınırları içinde bulunan binalar bu kanun hükümlerine göre Bina Vergisine tabi tutuluyor.


Aynı şekilde Türkiye sınırları içinde bulunan arsa ve araziler bu kanun hükümlerine göre Arazi Vergisine tabi tutuluyor. Peki, taşınmaz malda kiracı olması durumunda vergiyi kim öder? Emlak vergisini kiracı mı öder?


Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf 

edenler ödüyor.


Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf 

edenler öder.


Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartiyle kendilerine ret ve iade olunur. 



Emlak vergisinden muafiyet şartları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön