20 / 04 / 2024

Emlak ve çevre temizlik vergisini kimler öder?

Emlak ve çevre temizlik vergisini kimler öder?

Gayrimenkuller için Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisi; Belediye Gelirleri Kanunu gereğince de çevre temizlik vergisi ödeniyor. Peki, emlak ve çevre temizlik vergisini kimler öder?



Emlak ve çevre temizlik vergisini kimler öder?

Gayrimenkuller için Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisi; Belediye Gelirleri Kanunu gereğince de çevre temizlik vergisi ödeniyor. 


Bu iki vergi de iki eşit taksitler halinde aynı dönemde ödeniyor. İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. İkinci taksitler ise Kasım ayında veriliyor. Peki, emlak ve çevre temizlik vergisini kimler öder?


Emlak vergisini kimler öder?

Verginin mükellefi; Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Çevre temizlik vergisini kimler öder?

Çevre temizlik vergisini, taşınmazı kim kullanıyorsa o ödüyor. Kiracı varsa çevre temizlik vergisi ödemeleri onun sorumluluğunda oluyor. 


Örneğin dükkanda kiracının olması durumunda emlak vergisini malik olarak sizin ödemeniz, çevre temizlik vergisini ise kiracınızın ödemesi gerekiyor.


Emlak ve çevre temizlik vergisi ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön