25 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri için son 6 gün!

Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri için son 6 gün!

Bu sene ödenecek olan emlak vergisinin 1. taksit ödemeleri geçtiğimiz Mayıs ayında tamamlandı. Vergi mükellefleri şimdi de 2. taksit ödemelerini gerçekleştiriyorlar. Peki Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri için son tarih ne zaman?



Emlak vergisinin mükellefi; bina, arsa ve arazinin maliki (sahibi), varsa intifa hakkı sahibi (kullananlar), eğer ikisi de yoksa bina, arsa ve araziye malik gibi tasarruf edenler biçiminde belirtiliyor. Paylı mülkiyet durumunda malik sayılanlar ise hisseleri oranında mükellef olarak kabul ediliyor.

Konut sahibi olanlar emlak vergisini 1 sene içinde iki taksit şeklinde ödüyor. Emlak vergisi 2. taksit ödemeleri için süreç 1 Kasım 2018 tairhi itibariyle başladı ve 30 Kasım 2018  tarihinde sona erecek.  

Emlak vergisi borcu olup olmadığını sorgulamak ve teyit etmek isteyen bireyler bu işlemleri belediyelerden veya internet üzerinden e-Devlet vasıtası aracılığı ve Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) sunduğu İnternet Vergi Dairesi hizmeti işlemlerinden öğrenebiliyor.

Emlak vergisinden kimler muaf?


Emlak vergisi için1319 sayılı kanun kapsamında daimi ve geçici muafiyetlikler mevcut. Vergide ayrıca tek mesken muafiyeti de bulunuyor. 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olma hakkına sahip olabiliyor.

En fazla brüt 200 metrekare ve tek konuta sahip olan; 

1-) Hiç geliri olmayan ev hanımları ve işsizler,
2-) SGK’dan (SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı) aldıkları emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, (ve bunların dul ve yetimleri)
3-) Engelliler,
4-) Gaziler,
5-) Şehitlerin dul ve yetimleri, indirimli (sıfır oranlı) bina vergisi uygulamasından yararlanabiliyor.

10 soruda 2018 Kasım emlak ve çöp vergisi!

Ödediğiniz emlak vergisini geri alabilirsiniz!


Geri Dön