18 / 04 / 2024

Emlak vergisi 2. taksiti için son 2 gün!

Emlak vergisi 2. taksiti için son 2 gün!

Emlak vergisi için 2. taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona eriyor. Buna göre hala ödeme yapmamış mükelleflerin emlak vergisi 2. taksiti için son 2 günü bulunuyor...



Emlak vergisi 2. taksiti için son 2 gün!

Ev, işyeri, arsa ve arazisi olan kimselerin ödemek ile yükümlü olduğu emlak vergisi için 2. taksit ödemeleri 30 Kasım'da sona eriyor. Buna göre hala ödeme yapmamış mükelleflerin emlak vergisi 2. taksiti için son 2 günü bulunuyor.


Ödemelerin bağlı olunan ilçe belediyesine yapıldığı emlak vergisinde mükellefiyet;

a)1319 sayılı Kanunun 33 üncü maddenin (1) ilâ (7) numaralı fıkralarında yazılı vergi değerini tadil eden sebeplerin doğması halinde bu değişikliklerin vuku bulduğu, aynı maddenin (8) numaralı fıkrasında yazılı halde ise bu duruma bağlı olarak takdir işleminin yapıldığı tarihi,

b) Dört yılda bir yapılan takdir işlemlerinde takdir işleminin yapıldığı tarihi,

c) Muafiyetin sukut ettiği tarihi, takip eden bütçe yılından itibaren başlıyor.


Buna göre 2015 yılında taşınmaz satın alan kimselerin vergi ödemeleri 2016 yılından itibaren başlıyor. Ancak 2014 yılında taşınmaz satın alan kimselerin bu seneden itibaren vergi ödemelerine başlamaları gerekiyor.


Emlak vergisinde tek mesken muafiyeti bulunuyor. 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor. Ayrıca habersiz bir şekilde ödenen emlak vergileri de geri alınabiliyor.


Bu vergi için ödenecek bedel taşınmazın kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Emlak vergisi oranları büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak hesaplanıyor.


20 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön