16 / 04 / 2024

Emlak vergisi başlama tarihi!

Emlak vergisi başlama tarihi!

Emlak vergisi, taşınmaz malların sahipleri tarafından ödeniyor. Peki, yeni bir ev ya da dükkan aldığınızı düşünelim. Emlak vergisini ne zaman ödeyeceksiniz? İşte emlak vergisi başlama tarihi...



Emlak vergisi başlama tarihi!

Emlak vergisi, taşınmaz malların sahipleri tarafından ödeniyor. Taşınmazın birden fazla sahibi olması halinde verginin nasıl ödeneceği mülkiyet türüne göre değişiyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftir; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Kanunen emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. Satışın yapıldığı sene emlak vergisi yeni malik tarafından ödenmiyor. O seneye ait emlak vergisi eski malik tarafından ödeniyor.


Ancak satışın gerçekleştiği senenin sonuna kadar emlak vergisi için beyannamenin verilmesi gerekiyor.


Örneğin, 2015 yılında bir ev aldığınızı düşünelim. Yıl sonuna kadar beyanname vermeniz gerekiyor. Vergi ödemeleriniz ise 2016 yılı itibarıyla başlayacak. 


Emlak vergisi ödeme tarihleri:

Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılıyor. İkinci taksitler ise Kasım ayı içerisinde ödeniyor.


Emlak ve çevre temizlik vergisini kimler öder?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön