24 / 04 / 2024

Emlak vergisi bedelleri 2015!

Emlak vergisi bedelleri 2015!

Emlak vergisi, Türkiye'deki tüm gayrimenkuller için ödenen vergiler arasında yer alıyor. Peki, kimler ne kadar vergi ödeyecek? Emlak vergisi nasıl hesaplanır? İşte emlak vergisi bedelleri 2015..



Emlak vergisi bedelleri 2015!

Emlak vergisi, Türkiye'deki tüm gayrimenkuller için ödenen vergiler arasında yer alıyor. Mesken, işyeri, arsa ve araziler için ödenen verginin esasları 1319 sayılı emlak vergisi kanunu kapsamında düzenleniyor.


Emlak vergisi ödemeler her sene iki eşit taksit halinde yapılabiliyor. İsteyen mükellefler, taşınmaz vergi borcunun tamamını ilk taksit döneminde kapatabiliyor.


İlk taksitler Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödeniyor. Buna göre 2015 yılı emlak vergisi taksit ödemeleri devam ediyor. Bu sene ödeme en son 1 Haziran'da yapılıyor. Verginin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında yapılıyor.


Vergiler, taşınmazın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Farklı ildeki gayrimenkullerin vergisi PTT havalesi veya e-belediye sistemi ile internetten ödenebiliyor.


Peki, kimler ne kadar vergi ödeyecek? Emlak vergisi nasıl hesaplanır? Emlak vergisi bedelleri 2015 ne kadar?


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Örnek hesaplama:

Taşınmazın türü: Mesken

Belediyesi: Büyükşehir

Değeri: 150 bin TL

Ödenecek emlak vergisi: 300 TL


Taşınmazın türü: Mesken

Belediyesi: Normal yöre

Değeri: 150 bin TL

Ödenecek emlak vergisi: 150 TL



Emlak vergisi ödememek için ne yapılır?




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön