24 / 04 / 2024

Emlak vergisi belediye gelirlerinden midir?

Emlak vergisi belediye gelirlerinden midir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Vergiyi, taşınmaz mal sahipleri ödüyor. Emlak vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Peki, emlak vergisi belediye gelirlerinden midir?



Emlak vergisi belediye gelirlerinden midir?

Emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Vergiyi, taşınmaz mal sahipleri ödüyor. Emlak vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor.


Peki, emlak vergisi nereye ödenir? Emlak vergisi belediye gelirlerinden midir?


Emlak vergisi belediye gelirleri arasında yer alıyor. Taksit ödemeleri belediyeye yapılıyor. Ancak emlak Vergilerini belediyeler belirlemiyor. 


Emlak Vergilerini belirlemek için kanun gereği her İlçede dört yılda bir İlçe Takdir Komisyonu kuruluyor. Bu komisyon tarafından takdir edilen arsa metrekare (m2) birim değerine göre ortaya çıkan arsa değeri ile Maliye Bakanlığı ve Bayındırlık ve İskan Bakanlıklarınca müştereken tespit edilen inşaat m2 birim değeri hesaplamada kullanılıyor. 


Emlak vergisi oranları:

Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak karşımıza çıkıyor. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Arsa ve arazilerde ise vergi şu oranlar şu şekilde; Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesabı yapılıyor.


Emlak vergisi hiç ödemedim ne yapmalıyım?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön