25 / 04 / 2024

Emlak vergisi borçları yapılandırılacak mı?

Emlak vergisi borçları yapılandırılacak mı?

Başta vergi ve sigorta prim borçlarına ilişkin yapılandırmayı kapsayan Kanun teklifi, yeni varlık barışını da içerecek şekilde geçen hafta TBMM'de kabul edildi. Kanun teklifi Gelir Vergisi'nden KDV'ye birçok konuda yenilikler getiriyor...



Vergi ve SGK prim borçlarına yapılandırma imkanı getiren; “Bazı Alacakların Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” TBMM Genel Kurulu'nda görüşülerek kabul edilmiş bulunuyor. 

Para Dergisin'nden Talpa Apak'ın haberine göre; geçmişte, benzer birçok uygulama yapılmıştı. En son uygulama 2018 yılında yapılmış olmasına rağmen, pandeminin etkisiyle meydana gelen global ekonomik sıkıntılar ne olduğu görülmüştür. 7256 Sayı, D1101 numaralı yeni kanunla; Gelir Vergisi, Kurumlar Vergisi, KDV, MTV, ÖTV, tüm idari para cezaları, KYK borçları, Hazine alacaklarını kapsayan vergi borçları ve tüm SGK borçları yapılandırılacak. İlgili Kanun, borçların yeniden yapılandırması dışında yeni bir “varlık barışı” düzenlemesini de içeriyor.

Yapılandırmaya başvuru ve ödemeler; 2020 yılı sonuna kadar müracaat etme şartı bulunduğu ve 2 ayda bir ödemeli 18 taksit yapılabiliyor. Bu durumda, ödemelerin 36 ay gibi bir sürede tamamlanması sağlanıyor. Ana paraların yanında işleyen faizler siliniyor, bunun yerine Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (YÜFE) oranında fark alınıyor. İlk taksit içerisinde bu borçlar defaten ödenirse, YÜFE'den çıkan gecikme zammının yüzde 90'ı da silinmiş oluyor. İlk taksit ise, 2021 yılının Ocak ayında başlıyor. Yapılandırmanın kapsamı; 31 Ağustos 2020 öncesindeki kesinleşmis alacaklara ilişkin hükümleri içermektedir. Diğer bir ifadeyle, kesinleşmemiş veya dava safhasında bulunan alacaklar (Vergi mahkemesinde dava açılmış ya da dava açma süresi henüz geçmemiş olan ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklar; temyiz veya itiraz/istinaf süreleri geçmemiş ya da itiraz veya temyiz yoluna başvurulmuş ya da karar düzeltme talep süresi geçmemiş veya bu yola başvurulmuş olan ikmalen, re'sen veya idarece yapılmış vergi tarhiyatları ile gümrük vergilerine ilişkin tahakkuklar; Uzlaşma aşamasında bulunan tarhiyatlar.) ile matrah artırımı ve işletme kayıtlarının düzeltilmesi bu kanun kapsamında değildir.

Yapılandırma uygulamalarının kapsamı, geçmişte bazen daha kapsamlı düzenlemelerin yer aldığı “vergi barışı” olarak kamuoyunda ifade edilen torba kanunlar içerisinde yer almıştır. Bu defa yapılmakta olan yapılandırma sadece kesinleşmiş kamu alaraklarıyla sınırlı olduğu görülüyor. İhtilaflı vergi borçları ve inceleme aşamasındaki muhtemel borçlar kapsamda değil. Konuyla ilgili değil ama kanun teklifinde, matrah artırımı, kasa ve stok affı ortaklara borçların tasfiyesi gibi düzenlemeler de yer almıyor.

Ev sahiplerine ve emekliye müjde!

Kira borçlularına  yapılandırma müjdesi!


Geri Dön