26 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcu kime ait?

Emlak vergisi borcu kime ait?

Gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergilerin başında emlak vergisi yer alıyor. Peki, gayrimenkulün el değiştirmesi halinde o senenin emlak vergisi borcu kime ait? Vergiyi kim öder?



Emlak vergisi borcu kime ait?

Gayrimenkuller için ödenmesi gereken vergilerin başında emlak vergisi yer alıyor. Kanunen emlak vergisinin mükellefi taşınmazın maliki oluyor. Eğer malik yoksa,  intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergiden sorumlu oluyor.


Taşınmaza paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Peki, gayrimenkulün el değiştirmesi halinde o senenin emlak vergisi borcu kime ait? Vergiyi kim öder?


Vergiye tabi tutulan taşınmaz malın satışının yapıldığı yıl ve daha önceki yıllara ait emlak vergisinin mükellefi satıcı (eski malik) oluyor.


Ancak, Kanunun 30. maddesi gereğince satışı yapılan bina ve arazinin satıştan önceki döneme ait ödenmemiş emlak vergisi ve ek emlak vergisi borçlarından taşınmazı satan yanında taşınmazı alanında müteselsilen sorumluluğu bulunuyor.


Vergi ödemeleri iki taksitte yapılıyor. 2015 yılına ait verginin ilk taksit ödemeleri 1 Haziran'a kadar devam ediyor. Hala vergi borcunu ödemeyen mükelleflerin önünde son 10 günü bulunuyor.


Emlak vergisi için kullanılan emlak vergisi oranları şu şekilde:

Büyükşehir Belediyesi

Binalarda Binde 4 

Meskenlerde Binde 2 

Arazilerde Binde 2 

Arsalarda Binde 6 


Normal Yörelerde  

Binalarda  Binde 2                    

Meskenlerde Binde 1                  

Arazilerde Binde 1                

Arsalarda  Binde 3    



10 soruda emlak vergisi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön