20 / 04 / 2024

Emlak vergisi borcu nedir?

Emlak vergisi borcu nedir?

Emlak vergisi, her yıl taşınmazlar adına devlete ödenen bir vergidir. Söz konusu vergiden muaf olmayanlar bu vergiyi ödemekle yükümlüdürler. Peki emlak vergisi borcu nedir? Nasıl oluşur? sorularının cevapları haberimizde yer alıyor



Emlak vergisi mükellefleri yani emlak vergisini ödemeye mecbur olan kişiler emlak vergisi muafiyetinden yararlanamayan kişilerdir. Peki emlak vergisini ödemekle yükümlü olan bu mükellefler kimlerdir?


Birden fazla dairesi olanlar, birden fazla daire hissesine sahip olanlar, 200 metrekareden küçük taşınmazının yanında bir de yazlık  eve sahip olanlar, emekli aylığı dışında geliri olanlar; çalışanlar, kira geliri ve faiz geliri gibi başka geliri olanlar.


Emlak vergisinden muaf olan kişiler kimlerdir? 


200 metrekareyi geçmemek kaydıyla tek meskeni olan emekliler, hiç geliri olmayanlar, şehit yakınları, özürlüler ve gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri emlak vergisi muafiyetinden yararlanan kişilerdir.


Emlak vergisindne muaf olmayan kişiler eğer her sene emlak vergilerini yatırmazlarsa cezai bi yaptırımla karşılaşırlar. Emlak vergisi borcunu zamanında ödemeyen mükellefler, geciken her ayın taksit borcu için 6183 Sayılı Kanun hükmüne göre tespit edilen oranda gecikme cezası ödemek zorunda kalıyor. 2013 yılı içerisinde geciktiren mükellefler, gecikmenin olduğu her ay için yüzde 1.40 oranında gecikme zammı ödemesi gerekiyor.



Emlak Vergisi hangi tarihlerde ödenmektedir ?


Emlak vergisi 1. taksiti Mart-Nisan-Mayıs ayının sonu, 2. taksiti Kasım ayının sonuna kadar 2 eşit taksitte ödenir. (İsteyen mükellefler vergilerinin tamamını 1. dönemde  tek seferde ödeyebilirler) 



Emlak vergisi muafiyeti nasıl olur?

Emlak vergisi kaç taksit?

Emlak vergisi cezası ne kadar?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön