29 / 03 / 2024

Emlak vergisi borcunu ödeme işlemleri!

Emlak vergisi borcunu ödeme işlemleri!

Emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. İlk vergi ödemesi satışın yapıldığı seneyi takip eden yılda ödenmeye başlıyor. Peki, vergi nasıl ödenir? İşte emlak vergisi borcunu ödeme işlemleri..



Emlak vergisi borcunu ödeme işlemleri!

Emlak vergisi mükellefiyeti, taşınmaza sahip olunması ile başlıyor. İlk vergi ödemesi satışın yapıldığı seneyi takip eden yılda ödenmeye başlıyor.


Emlak vergisi senede 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Ödemelerin ilk taksiti Mart ayında başlıyor, Mayıs ayının sonuna kadar devam ediyor. 2015 yılında 31 Mayıs'ın haftasonuna denk gelmesi nedeni ile vergi en son 1 Haziran'da ödeniyor.


Verginin ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Peki, emlak vergisi nereden ve nasıl yapılır?


Emlak vergisi borcunu ödeme işlemleri

Emlak vergi borcu ödeme işlemleri, bağlı olunan belediyeden yapılabiliyor. Farklı şehirde yer alan taşınmazlar için PTT havalesi ile de ödeme yapılabiliyor.


Ayrıca e-belediye sistemine giriş yapılarak da internet üzerinden emlak vergisi borcu ödenebiliyor.


Emlak vergisi için ödenecek borç, taşınmazın değeri ve türüne göre belirlenen emlak vergisi oranı ile hesaplanıyor. Bu oranlar mesken, işyeri, arsa ve araziler için farklı oranlarda belirleniyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde vergi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor.


Meskenlerin vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1. Diğer binalarda emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1. Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3.



Emlak vergisi geç ödeme cezası!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön