19 / 04 / 2024

Emlak vergisi için son 9 gün kaldı!

Emlak vergisi için son 9 gün kaldı!

Emlak vergisi ilk taksit dönemi için son 9 gün kaldı. Vergi mükelleflerinden ödemelerini yapmamış olanların bu süre içinde vergilerini ödemeleri gerekli..



Emlak vergisi ilk taksit dönemi için son 9 gün kaldı. Vergi mükelleflerinden ödemelerini yapmamış olanların bu süre içinde vergilerini ödemeleri gerekli. Aksi halde mükellefler vergi borcunu 1 Haziran'da bile ödese aylık vergi cezası ile karşılaşabiliyor.


Peki, 31 Mayıs'a kadar ödenecek emlak vergisi ilk taksiti ne kadar? 1 Haziran'dan sonra ödenecek emlak vergisi cezası ne kadar?


Emlak vergisi için ödenecek bedel, taşınmazın değeri üzerinden hesaplanıyor. Emlak vergisi oranları şu şekilde; Konutların emlak vergisi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. 


İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.


Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.


Emlak vergisinin 1 Haziran'dan sonra ödenmesi..

Emlak vergisinin son ödeme gününün kaçırılması durumunda mükellef vergi cezası ödemek zorunda oluyor. Emlak vergisinin ödenmediği her ay için uygulanan ceza oranı: yüzde 1.40 oluyor.


Örnek, emlak vergisi borcunuzun 200 TL, ilk taksitinizin 100 TL olduğunu düşünelim. Verginin Haziran'da ödenmesi durumunda, 101,40 TL; Temmuz'da ödenmesi durumunda 102,80 TL vergi ödemesi yapılıyor.



Geliri olan engelliler emlak vergisi öder mi?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön