16 / 04 / 2024

Geliri olan engelliler emlak vergisi öder mi?

Geliri olan engelliler emlak vergisi öder mi?

Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması halinde özürlüler emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor. Peki, geliri olan engelliler emlak vergisi öder mi?



Emlak vergisini, Türkiye sınırları içerisinde taşınmazı olan herkesin ödemesi gerekiyor. Ancak 1319 sayılı kanun gereğince tek meskenler için muafiyet uygulaması bulunuyor.


Emlak vergisinde geliri olmayan tek mesken sahipleri vergi ödemelerinden muaf olabiliyor. Muafiyet için sahip olunan evin 200 metrekareden büyük olmaması gerekiyor. 


Muafiyet şartlarını taşıyan kimseler belediyeye müracaat ederek vergi ödemelerinden muaf olabiliyor. 2016 yılında yapılan düzenleme ile engelliler muaf olabilecek kimseler arasında eklendi.


Türkiye sınırları içinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması halinde özürlüler emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.


Özürlülerin indirimli bina vergisi oranından yararlanabilmeleri için bu durumlarını tam teşekküllü Devlet hastanesinden alınmış olan sağlık kurulu raporu ile ilgili belediyelere belgelendirmeleri gerekiyor.


Peki, engelli kimsenin geliri varsa ne olur? Geliri olan özürlülerin emlak vergisi muafiyeti var mı?


Özürlülerin indirimli oran uygulamasında "gelir elde etmeme" şartı aranılmıyor. Bu nedenle, meskenini kiraya verip vermemeleri indirimli bina vergisi oranının uygulanmasına engel teşkil etmiyor.


Emlak vergisi için son 15 gün kaldı!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön