19 / 04 / 2024

Emlak vergisi nasıl iade edilir?

Emlak vergisi nasıl iade edilir?

Emlak vergisi mükelleflerinin 2. taksit ödemelerini Kasım sonuna kadar yapmaları gerekiyor. Buna karşın kimi mükelleflere ise ödedikleri emlak vergisi iade ediliyor. Peki, emlak vergisi nasıl iade edilir?



Emlak vergisi nasıl iade edilir?

Emlak vergisi için 2. taksit ödemeleri 30 Kasım 2015 tarihine kadar devam ediyor. Vergi için son 8 bulunuyor. Bu süre kapsamında tüm gayrimenkul sahiplerinin ödemelerini gerçekleştirmeleri gerekiyor. 


Ödemenin yapılmaması halinde mükellef vergi cezası ile karşılaşabiliyor. Buna karşın kimi mükelleflere ise ödedikleri emlak vergisi iade ediliyor. Peki, emlak vergisi nasıl iade edilir?


Emlak vergisi iadeleri, 6360 sayılı kanun gereğince yapılıyor. Kanuna göre, ilçe belediyesine bağlanacak köylerdeki taşınmazlardan 5 yıl süreyle emlak vergisi alınmıyor. Bu sürenin başlangıcı 2014 olarak kabul edilip; bu tarihte ödenen vergiler ilgilisine iade ediliyor. 


6360 sayılı On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında;

 

"İlçe belediyesine bağlanacak köylerde; Emlak vergisi 5 yıl süreyle alınmayacak, bu sürenin başlangıcı, 30 Mart 2014 tarihi olacaktır.


Yine mahalleye dönüşecek köylerde 5 yıl süreyle içme ve kullanma suları için alınacak ücret, en düşük tarifenin yüzde 25’ini geçmeyecek şekilde belirlenecektir. Bu hüküm, görev ve sorumluluk alanları daha önce genişletilen büyükşehirlerde bulunan köylerde yaşayanlara da uygulanacaktır." hükmü yer alıyor.


Emlak vergisi iadeleri için taşınmaz mal sahipleri belediyeye bir dilekçe ile müracaat edebiliyor.



20 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön