23 / 04 / 2024

Emlak vergisi ne zaman yatacak?

Emlak vergisi ne zaman yatacak?

Emlak vergisi, arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz mallar için her sene belediyeye ödeniyor. Peki, senede iki taksitte ödenebilen emlak vergisi 2015'te ne zaman yatacak?



Emlak vergisi ne zaman yatacak?

Gayrimenkul sahiplerinin ödemek ile mükellef olduğu vergiler arasında emlak vergisi de bulunuyor. Emlak vergisi Türkiye sınırlarında yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor.


Yalnız tek mesken sahipleri için vergi muafiyeti bulunuyor. Sıfır oranlı emlak vergisinden, aranan koşullara sahip kimseler faydalanabiliyor.


Kanun gereğince; Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek dairesi olan ve emekli aylığından başka geliri olmayan emekliler, şehitlerin dul ve yetimleri, gaziler, engelliler ve geliri olmayan işsizlerin Emlak Vergisi oranı sıfıra indiriliyor. 


Muafiyetten yararlanamayan ve diğer gayrimenkullere sahip olan kimselerin her sene belediyeye emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Peki, 2015 yılında emlak vergisi ne zaman yatacak?


Emlak vergisinin 1. taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında; 2. taksiti ise Kasım ayında ödeniyor. Buna göre, 2015 yılına ait emlak vergisinin ilk taksiti 1 Mart itibarıyla başlayacak.


Yukarıda da belirttiğimiz gibi emlak vergisi, taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye ödeniyor. Taşınmaz malların bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 



Emlak vergisi ne zaman başlar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön