28 / 03 / 2024

Emlak vergisi ödemek zorunda olanlar!

Emlak vergisi ödemek zorunda olanlar!

Türkiye sınırları içinde bulunan binalar ve araziler emlak vergisine tabi oluyor. Ancak vergide bazı muafiyetlikler bulunuyor. Peki, emlak vergisi ödemek zorunda olanlar kimler?



Emlak vergisi, gayrimenkuller için ödeniyor. 1319 sayılı Kanuna göre, Türkiye sınırları içinde bulunan binalar Kanun hükümlerine göre Bina Vergisine, tüm arsa ve araziler yine bu kanun hükümlerine göre arazi vergisine tabi tutuluyor. 

İlçe belediyesine ödenebilen emlak vergisi, gayrimenkulün kayıtlı olduğu değer üzerinden hesaplanıyor. Konutların vergi oranı büyükşehir sınırlarında binde 2; büyükşehir olmayan yerlerde ise binde 1 olarak hesaplanıyor. İşyeri, dükkan emlak vergisi oranı büyükşehirde binde 4, büyükşehir olmayan belediyede ise binde 2 olarak uygulanıyor.

Büyükşehirdeki bir arazinin vergi oranı binde 2, büyükşehirde olmayan bir arazinin vergi oranı binde 1; Büyükşehirdeki bir arsanın vergi oranı binde 6, büyükşehirde olmayan bir arsanın vergi oranı binde 3 oranı ile vergi hesaplanıyor.

Emlak vergisini kimler öder?

Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler vergi mükellefi oluyor. 

Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükellef oluyor, elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumlu oluyor. 

Emlak vergisini kimler ödemez?
Tek meskeni olanlar vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Kanunen 200 metrekare büyüklüğü geçmeyen ve geliri olmayan tek ev sahipleri bir dilekçe ile belediyeye müracaat ederek emlak vergisi ödemelerinden muaf olabiliyor.

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olanlar 
- Emekliler 
- Hiçbir geliri olmayanlar 
- Şehit yakınları 
- Dul ve yetimler 
- Gaziler 
- Ev hanımları

Emlak vergisi muafiyeti 2018!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön