25 / 04 / 2024

Emlak vergisi son taksiti ödeme zamanı!

Emlak vergisi son taksiti ödeme zamanı!

Emlak vergisi, 1319 sayılı emlak vergisi kanunu gereğince ödeniyor. Senede iki eşit taksitte ödenen verginin son taksit ödemeleri devam ediyor. Peki, 2015 yılı için emlak vergisi son taksiti ödeme zamanı ne zaman?



Emlak vergisi son taksiti ödeme zamanı!

Emlak vergisi, 1319 sayılı emlak vergisi kanunu gereğince ödeniyor. Kanuna göre, Türkiye sınırları içinde bulunan binalar Bina Vergisine; tüm arsa ve araziler ise arazi vergisine tabi tutuluyor.


Verginin mükellefi, gayrimenkulün maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenlerdir. Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Yeni gayrimenkul satın alan kimselerin emlak vergisi mükellefiyeti bir sonraki sene içerisinde başlıyor. Örneğin 2015 yılında ev alanlar ödemelerine 2016 yılı itibariyle başlıyor. Ancak sene sonuna kadar emlak vergisi bildiriminin verilmiş olması gerekiyor.


Emlak vergisi için ödenecek bedel gayrimenkulün kayıtlı değeri üzerinden emlak vergisi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.


Emlak vergisi ödemeleri taşınmaz malın bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Taşınmazın bir başka şehirde yer alması halinde ödemeler tüm belediyelerden sağlanabiliyor.


Emlak vergisi son taksiti ödeme zamanı:

Emlak vergisi iki eşit taksit halinde ödeniyor. Verginin ilk taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödendi. İkinci taksit ödemeleri ise Kasım ayında ödeniyor.


Buna göre 2015 yılı için emlak vergisi son taksit ödemeleri devam ediyor. Emlak vergisi son taksiti ödeme zamanı 30 Kasım olup, hala vergi borcunu ödemeyen kimselerin son 8 günü bulunuyor.



20 soruda emlak vergisi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön