19 / 04 / 2024

Emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman?

Emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman?

Gayrimenkul sahibi olan ve emlak vergisi ödemelerinden muaf tutulmayanlar için emlak vergisi iki taksit halinde yapılıyor. Buna göre emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman ödenecek?



Emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman?

Arsa, konut ve işyeri gibi taşınmaz mal varlığına sahip olan kimseler, "emlak vergisi mükellefi" oluyor. Ancak Emlak Vergisi için bazı muaflıklar da söz konusu. Buna göre "Emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman?" sorusunun yanıtından önce, emlak vergisi muafiyetleri hususuna değinelim.


Emlak vergisi muafiyetleri:

Kanun hükümlerine göre emlak vergisinden muaf olabilmek için 200 metrekareyi geçmeyen bir konutun olması koşulu bulunuyor. Büyüklüğü 200 metrekareyi geçmeyen konuta sahip olmak kaydı ile;

- Yazlık eve sahip olmayan kimseler,

- Bir tek meskeni olup da, intifa sahibi olan kimseler,

- Emekli kimseler,

- Hiçbir geliri olmayan kimseler,

- Şehit yakınları olanlar,

- Dul ve yetim kimseler,

- Gaziler, emlak vergisinden muaf oluyor.


Emlak Vergisi Kanununa göre, emlak vergisi ödeme zamanları ile ilgili hükümler 30. maddede açıklanıyor:


"Madde 30- Emlak Vergisi birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayı içinde olmak üzere iki eşit taksitte ödenir. Maliye Bakanlığı ödeme aylarını, bölgelerin özelliklerine göre değiştirebilir.

Kanunlar veya diğer kamu düzeni koyan mevzuatla tasarrufu kısıtlanan bina arsa ve arazinin vergisi, kısıtlamanın devam ettiği sürece 1/10 oranında tahsil olunur. 9 ve 19 uncu madde hükümleri saklıdır."


Vergi ödemeleri, söz konusu gayrimenkulün bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Ancak gayrimenkulün bir başka şehirde olması halinde ise ödeme tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Emlak vergisi ikinci taksiti ne zaman?

İki eşit taksit halinde ödenebilen verginin ikinci taksit ödemeleri, bu yıl 1 Kasım ile 2 Aralık tarihleri arasında yapılacak.




Emlak vergisi sorgulama!
Emlak vergisi borç öğrenme!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön