20 / 04 / 2024

Emlak vergisinde emekli istisnası!

Emlak vergisinde emekli istisnası!

Emlak vergisi istisnası olan "sıfır oranlı emlak vergisi" uygulamasından emekliler de yararlanabiliyor. Peki, Emlak vergisinde emekli istisnası şartları nelerdir? Emekliler muaf olmak için ne yapmalı?



Emlak vergisinde emekli istisnası!

Emlak vergisi, Türkiye sınırları yer alan tüm taşınmaz mallar için ödeniyor. 1319 sayılı kanun gereğince ödenecek vergi oranları taşınmazın türüne ve yer aldığı belediyeye göre değişkenlik gösteriyor.


Vergi istisnası olan "sıfır oranlı emlak vergisi" uygulamasından, yalnız meskeni olan ve muafiyet koşullarını taşıyan kimseler yararlanabiliyor. Buna göre 200 metrekareyi geçmeyen tek mesken sahipleri gelirleri olmaması halinde emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Emlak vergisinden muaf olan kimseler şu şekilde sıralanıyor:


Başka bir geliri olmayan;

Emekliler, 

Özürlüler, 

Gaziler,

Şehitlerin dul ve yetimleri, 

Hiçbir geliri olmayan işsizler, 

Ev hanımları.


Emlak vergisinde emekli istisnasından yararlanmanın da bazı koşulları bulunuyor. Emeklinin vergiden muaf olabilmesi için çalışmaması ve başka bir yerden gelirinin olmaması gerekiyor. Tek meskenin yanında yazlık eve de sahip olan emekliler vergiden muaf tutulmuyor.


Ancak, tek meskene sahip olup kiraya veren ve kendileri de kirada oturan emekliler, vergi istisnasından yararlanabiliyor.


Vergiden muaf olmak için, emeklilerin taşınmazın bağlı olduğu belediyeye dilekçe ile başvuruda bulunması gerekiyor.



Emeklinin  Emlak  vergisinden muafiyet dilekçesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön