28 / 03 / 2024

Emlak vergisinde gecikme faizi hesaplama!

Emlak vergisinde gecikme faizi hesaplama!

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödeniyor. Zamanında ödenmeyen vergiler için gecikme faizi uygulanıyor. İşte emlak vergisinde gecikme faizi hesaplama formülü..



Emlak vergisinde gecikme faizi hesaplama!

Emlak vergisi, 1319 sayılı kanun gereğince gayrimenkul sahipleri tarafından her sene ödeniyor. Vergi için ödenecek bedel taşınmaz malın değeri üzerinden hesaplanıyor.


Gayrimenkullerin vergisi bağlı olunan belediyeye ödeniyor. Gayrimenkulün bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması halinde yapılabiliyor.


Emlak vergisi ayrıca internet üzerinden de yapılabiliyor. Belediyenin "e-belediye" sistemini kullanıyor olması halinde, ödemeler internet üzerinden online bir şekilde de yapılabiliyor. 


Vergi gecikme faizi vergi usül kanunu ile düzenleniyor. Mükellefin eksik beyanına dayanan tüm vergilere uygulanabiliyor. Vergi faizi ile karşılaşmamak adına, tüm vergi borcunun süresinde ödenmesi gerekiyor. 


2015 yılında emlak vergisinde 1. taksitler en son 1 Haziran'a kadar ödeniyor. 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


Emlak vergisinde gecikme faizi hesaplama oranı

Emlak vergisi, süresi içinde ödenmezse gecikmenin yaşandığı her ay için gecikme faizi işliyor. Bu emlak vergisi faizi; yüzde 1,40 oranında hesaplanıyor.


Vergi faizi ile karşılaşmamak adına, tüm vergi borcunun süresinde ödenmesi gerekiyor. Emlak vergisinde 1. taksitler en son 1 Haziran'a kadar ödeniyor. 2. taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


Yeni ev alanlara emlak vergisi muafiyeti!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön