27 / 04 / 2024

Emlak vergisine nasıl itiraz edilir?

Emlak vergisine nasıl itiraz edilir?

Sözcü Gazetesi köşe yazarı olan Nedim Türkmen, ''Emlak vergisine nasıl itiraz edilecek? Emlak vergisi itirazı için neler gerekli?'' sorularını yanıtladı. İşte o haber...



Sözcü Gazetesi köşe yazarı, vergi uzmanı Nedim Türkmen, “Objektif bir kriter olmadığı için bu metrekare değerlerinde takdir komisyonları kafalarına göre bir rakam belirliyor. Belediyelerin belirlediği değer, emlak vergi değeri oluyor. Bu rakam tapu harcı ile kurumlar vergisini de etkiliyor. Eğer vatandaş önümüzdeki 10 gün içinde dava açarsa, mahkeme tarafından atanacak bilirkişi raporu üzerine mahkeme, takdir komisyonu kararını iptal edebilir. İlk taksidi ödemeden bu sorun çözülür. Ya da ilk taksidi ödedikten sonra tahakkuk fişi ile mahkemeye başvurabilirler. Mahkemenin, takdir komisyonu karararının iptali üzerine takdir komisyonları yeniden metrekare değerlerini belirlemek zorunda” şeklinde konuştu.


Türkmen, takdir komisyonlarının kararlarında belediyeler belirleyici oluyor. Komisyonda belediye temsilcilerinin sayısı fazla olduğu bu işin komisyonlardan gayrimenkul değerleme şirketlerine devredilmesi gerektiğini ifade etti.


SPK tarafından lisans verilmiş olan bu şirketlerin objektif kriterlere göre çalıştığını aktaran Türkmen, “Aynı daireyi değer tespiti için 3 gayrimenkul değerleme şirketine gönderseniz belirlenen rakamda yüzde 1’lik bile sapma olmaz” dedi.



Nedim TÜRKMEN/Sözcü


Geri Dön