28 / 03 / 2024

Ekspertiz raporuna nasıl itiraz edilir?

Ekspertiz raporuna nasıl itiraz edilir?

Konut kredisi kullanılarak satın almak istediğiniz ev için bankadan gönderilen eksper tarafından konut ekspertiz raporu hazırlanıyor. Peki, eksper raporu yanlış ise ekspertiz raporuna nasıl itiraz edilir?



Ekspertiz raporuna nasıl itiraz edilir?

Konut kredisi kullanılarak satın almak istediğiniz ev için konut ekspertiz raporunun banka tarafından evin değer tespiti için banka tarafından eve bir eksper gönderiliyor. Konutun değer tespitinin yapılabilmesi için hazırlanan ekspertiz raporu bu konuda uzman ve lisanslı ekspertizler tarafından yapılıyor. 


Hazırlanan ekspertiz raporuna göre banka vereceği kredi tutarını belirleniyor. Ekspertizin yaptığı incelemelerde inşaat maliyeti, yer aldığı bölge, konum, metrekare gibi hususlara dikkat ediliyor. Yapılan bu incelemeler kapsamında ise bir ekspertiz raporu hazırlanıyor ve banka bu rapora göre müşteriye kredi veriyor. Gayrimenkulün pazar fiyatı belirleniyor. Bu şekilde gayrimenkulün ekspertiz değeri hesaplanmış oluyor. Peki, ekspertiz raporuna nasıl itiraz edilebilir?


Banka ekspertiz raporu sonucunda müşteriden yüklü miktarda ücret talep ettiyse bu ekspertiz raporunun iptal edilebiliyor. Ekspertiz raporunun iptali için müşteri Tüketici Hakları Hakem Heyeti'ne başvuru yapabiliyor. Ekspertiz ücretinin iade edilmesi için itiraz edebiliyor.  Dava sonucunda mahkeme tarafından görevlendirilen eksperler tekrar eve gelip inceleme yapıyorlar. Daha sonra yapılan incelemeler sonucunda yeni bir eksper raporu hazırlanıyor. Bu şekilde yeni bir ekspertiz raporu düzenlenmiş oluyor. 


Ekspertiz raporunda nelere dikkat eder?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön