26 / 04 / 2024

Emlak vergisini ödememenin cezası 2018!

Emlak vergisini ödememenin cezası 2018!

Emlak vergisi borcunun zamanında ödenmemesi halinde mükellefler vergi cezası ile karşılaşıyor. Peki, emlak vergisini ödememenin cezası 2018 nedir?



Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm gayrimenkuller için ödeniyor. Evi, işyeri, arsa ve arazisi olan tüm mal sahipleri emlak vergisi mükellefi oluyor.

İlçe belediyelerinde ödenne emlak vergisi, senede iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. İlk taksit ödemeleri Mart, Nisan ve Mayıs ayları olmak üzere 3 ay içerisinde yapılıyor. İsteyenler bu taksit döneminde borcun tamamını kapatabiliyor.

Emlak vergisinde ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor. Vergi borcu 1-30 Kasım tarihleri arasında ödeniyor. Borcun zamanında ödenmemesi halinde mükellefler vergi cezası ile karşılaşıyor. Peki, emlak vergisini ödememenin cezası 2018 nedir?

Emlak vergisini ödememenin cezası 2018

Emlak vergisi borcunu ödemeyen vatandaşların vergisine yüzde 1.40 oranında aylık ceza uygulanıyor. Ayrıca vergi borcu ödenmeden gayrimenkulün satılmak istenmesi halinde satış işlemi onaylanmıyor. Öncelikle emlak vergisi borcunun kapatılmış olması gerekiyor.

Emlak vergisi ne kadar ödenir?

Emlak vergisi için ödenecek bedeli, taşınmazın değeri belirliyor. Kanunda belirtilen oranların gayrimenkul değeri ile hesaplanması halinde ödenmesi gereken bedel bulunuyor. Ayrıca büyükşehir belediyelerinde vergi yüzde 100 zamlı olarak uygulanıyor.

Emlak vergisi oranları

Normal yörede Büyükşehirde

Mesken    Binde 1    Binde 2

İşyeri    Binde 2    Binde 4

Arsa    Binde 3    Binde 6

Arazi    Binde 1    Binde 2


Emlak beyannamesi 2018 örneği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön