29 / 03 / 2024

Emlak vergisinin ikinci taksit dönemi başladı!

Emlak vergisinin ikinci taksit dönemi başladı!

Türkiye'de milyonlarca gayrimenkul sahibinin merak ettiği emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri bugün başlıyor. İşte emlak vergisi ödeme detayları...



Emlak vergisi mükelleflerini ilgilendiren vergi ödemeleri için ikinci dönem başladı. Emlak vergi mükellefleri emlak vergisi ödemelerinin nasıl yapılacağını araştırıyor. Milyonlarca mükellef tarafından araştırılan ve ödemeleri gerçekleşen emlak vergisinde ikinci taksit dönemi bugün başlıyor. Emlak vergisi ödemesi yapacak kişiler ikinci taksit ödemelerini nasıl yapacaklarını merak ediyor. 

Emlak vergisinin ikinci taksit dönemi başladı!

Kendi üzerine konut, arsa, işyeri ya da arazi gibi gayrimenkulleri olan vatandaşlar emlak vergisi ödemeleri gerekiyor. Bu kişiler bugünden itibaren emlak vergisi ödemelerini yapmaları zorunlu. 

Emlak vergisi borcu nasıl öğrenilir? 

Gayrimenkulü olan kişiler, emlak vergisi borçlarının olup olmadığını E -Devlet sisteminden öğrenebilir. Vergi mükellefinin ilk önce E- Devlet üzerinden Gelir İdaresi Başkanlığı hizmet sayfasını ziyaret etmesinin ardından Vergi Borcu sorgulama kısmına giriş yapması gerekiyor. Bu esnada T.C. kimlik no ve E -Devlet şifresi ile sisteme giriş yapıldıktan sonra borç sorgulama yapılabiliyor. 

Emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?

Online emlak vergisi ödemeleri için 4 ayrı seçenek yer alıyor. Bu seçenekler şu şekilde:

1. Gayrimenkulün bağlı olduğu belediyenin banka hesabına havale veya EFT ile ödeme gerçekleştirilebilir.

2. Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesi aracılığıyla da emlak vergisi ödemesi yapılabiliyor.

3. E-Devlet sisteminden çeşitli vergi borçları ödemesi yapılıyor.  

4. İnteraktif Vergi Dairesi aracılığıyla yine E -Devlet şifresi ile giriş yapılarak borç sorgulanabiliyor ve ödenebiliyor.

Emlak vergisinin ikinci taksit dönemi başladı!

Nasıl hesaplama yapılacak? 

Emlak vergisi hesaplamasnın nasıl yapıldığı sorusu da mükellefler tarafından araştırılıyor? Peki emlak vergisi nasıl hesaplanacak?

Gayrimenkulün rayiç bedelinin tespit edilmesi isteniyor. Bunun üzerine yüzde 4.55 eklenecek; bu yeniden değerleme oranının yarısına denk düşüyor, çıkan miktara ve evin cinsine göre ödeme miktarı belirleniyor.

Emlak vergisi muafiyet şartları neler?

Cansu Yılmaz/Emlakkulisi.com


Geri Dön