26 / 04 / 2024

Emlakçı komisyonu nedir?

Emlakçı komisyonu nedir?

Emlakçılar gerçek hak sahiplerinin talebi üzerine düzenlenen süreli veya süresiz iş sözleşmesi yaparak; taşınmazın tüm hukuki ve teknik işlemleri ve kiralanması konusunda aracılık yapmaktadır. Peki emlakçı komisyonu nedir? İşte merak edilen sorunun cevabı...



Emlakçılar, gayrimenkul alım satım ve kiralama gibi işlemlerin pazarlama faaliyetinde bulunarak aracılık yapıyor.

Büyük Sivas'tan Kerim Çayır'ın haberine göre; taraflar arasında anlaşma sağlaması durumunda emlakçı komisyon alır. Alım-Satım konusunda veya kiralanmasında iki tarafın da anlaşması ve satışın veya kiralamanın gerçekleşmesi durumunda Emlak Müşaviri ve Danışmanı belirlenen oranda komisyona hak kazanmaktadır.

Emlak Müşavirlik ve Danışmanlık Hizmet Alım Satım hizmet komisyonu 2020 yılı için ne kadar?

Satış bedeli üzerinden yeni yayınlanan 5 Haziran 2018 Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre: Satışlarda Alıcı ve Satıcıdan yüzde olarak ;(alıcı yüzde 2 + satıcı yüzde 2 + yüzde18 KDV ) Yukarıda yer alan Emlak Komisyonu tarifesi Taşınmaz Ticareti Yönetmeliği  Maddeleri gereğince, emlakçı alım satım komisyonu satış bedeli üzerinden hesaplanır. Bu bedel hem alıcıdan hem de satıcıdan ayrı ayrı alınmaktadır. Kiralamada ise yalnızca kiralayan kişi ve kurumdan bir aylık kira bedeli + KDV dahil olarak tahsil edilir.

Emlakçı komisyonu 2020!

 

 

 


Geri Dön