18 / 04 / 2024

Emlakçılık sistemi tamamen değişiyor!

Emlakçılık sistemi tamamen değişiyor!

Emlakçılık sistemini baştan aşağı değiştirecek şekilde hazırlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı görüşe açıldı. 



Emlakçılık sistemini baştan aşağı değiştirecek şekilde hazırlanan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik Taslağı hazırlandı. Yeni taslak ile emlakçılık sistemi tamamen değişiyor.

 

Yeni Şafak Gazetesi'nden Ömer Faruk Aktaş'ın haberine göre yönetmelik ile gayrimenkul alım-satım işlemlerinde kiralama işlemlerinde komisyon bedeli bir ay olarak belirtiliyorken, satış işlemlerinde ise komisyon oranı yüzde 3'ü geçmemesi gerekecek. 

 

Emlakçılar satış ve kiralama sonrası 2 gün içerisinde söz konusu gayrimenkulün ilanı kaldırmakla mükellef olacak. Hazırlanan taslak ile artık her önüne gelen emlakçılık da yapamayacak. 

 

Merpen altı ofisler kapanacak ofis için minimum 30 metrekare şartı getirilecek. Vatandaşların en fazla şikayetçi olduğu sahte veya karşılığı olmayan ilanlar için de düzenleme getirildi. Artık satış ve kiralama sonrası bir gayrimenkulün ilanı en fazla 2 gün içinde görünen alanlardan kaldırılacak.

 

Emlakçılığın sınırları çizildi
Hazırlanan yeni taslak ile emlaçılık mesleğinin sınırları da çizildi. Emlakçılara taşınmaz alım satımı ve kiralaması konusunda pazarlama faaliyetinde bulunmak ve aracılık yapmak, alım satım ve kiralamaya konu taşınmazla ilgili inceleme, araştırma, raporlama ve danışmanlık yapmak, iş sahibinin talebi halinde taşınmazın rayiç satış veya kira bedelini tespit etmek, aracılık işlemlerine ilişkin diğer hizmetleri yürütme hizmetleri verildi.

 

Yönetmelikte işletme, alım satıma aracılık sözleşmesi veya kiralamaya aracılık sözleşmesinin kurulmasıyla hizmet bedeline hak kazanacağı açıklanırken, "Hizmet bedeli, iş sahibi ile alıcı veya kiracı arasında aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça eşit olarak paylaştırılır" ibaresi bulunuyor. 

 

Yetki belgesi zorunluluğu
Yeni taslak ile birlikte emlakçılara yönelik yetki belgesi de oluşturulacak. Emlakçılar taşınmazların satılması veya kiralanmasına yönelik ilan ve reklamlarında, adres ve tapu bilgileri hariç olmak üzere iletişim bilgisine ve yetki belgesi numarasına da yer vermek zorunda olacak.


Geri Dön