29 / 03 / 2024

Emtia piyasasında bilinmezlik! Resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler arasında kaldı

Emtia piyasasında bilinmezlik! Resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler arasında kaldı

Geçtiğimiz hafta buğdayın fiyatı yüzde 4,7, kurşun yüzde 1,8, bakır ise yüzde 1,2 ve tüm bunların yanında mısır yüzde 0,1 artarken, nikel yüzde 8,9, soya fasulyesi yüzde 4,3, çinko ise yüzde 2,2, pirinç yüzde 1,2 ve alüminyum yüzde 0,8, şeklinde azalış gösterdi.



Emtia piyasasında geçtiğimiz hafta resesyon endişeleri ve jeopolitik risklerin etkisiyle dalgalı bir seyir gelişti.

Emtia piyasasında bir önceki haftanın satış baskısı geçtiğimiz hafta başına da taşındı. Enflasyonist endişeler ile yüksek faiz ortamının devam edeceği beklentileri de ve bu paralelde artan resesyon kaygıları etkilerini geçtiğimiz hafta sürdürdü. Geçtiğimiz haftanın başında doların, diğer para birimleri ve emtialar üzerindeki baskısı da aynı şekilde devam etti.

İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) hamlelerinin ardından tahvil piyasasında görülen gevşeme ve Rusya ile Avrupa arasında yaşanan gerilim ile ilgili gelişmeler ile geçen hafta emtia piyasasına dalgalı bir seyirliği söz konusuydu.

Merkez bankalarının agresif faiz artırımlarının da devam edeceği sinyali vermiş olduğu bir ortamda, İngiliz hükümetinin enflasyon ile mücadeleye gölge düşürebilecek vergi indirimi planını duyurması ile de birlikte tahvil ve döviz piyasasında yaşanmış olan çalkantı, BoE'nin tahvil alımı hamlesini açıklamasından sonra geçici de olsa durulmuştu.

Bankadan yapılmış olan açıklamada, piyasa işleyişinin yeniden sağlanması amacı ile uzun vadeli İngiltere devlet tahvillerinin geçici alımlarına başlandığı da ifade edilmişti. Tahvil alımlarının bir zaman sınırlaması olacağı kaydeden açıklamada, "İhaleler 14 Ekim 2022’ye kadar sürecektir. Piyasa işleyişine yönelik olan risklerin azaldığına karar verildiğin zaman alımlar sorunsuz ve düzenli bir şekilde azalacaktır" şeklinde konuşuldu.

Tahvil piyasasındaki gevşemenin ardından artan risk iştahı döviz piyasasında etkisini göz önüne çıkarken, dolar endeksindeki düşüş ile emtia fiyatları üzerindeki baskı azaldı. Dolar endeksi, 20 senenin zirvesi olan 114,8'den 112,2 seyirlerinde dalgalandı.

Tahvil faizlerinde görülmüş olan gevşemenin küresel pay piyasalarındaki pozitif etkisi kısa sürse de Avrupa'dan gelen yaptırım haberleri ile bazı emtialarda yükselişler yaşandı.

Geçtiğimiz hafta 1.615 dolar ile Nisan 2020'den bu güne en düşük seviyeyi gören altının ons fiyata, daha sonra yükseliş yaşayarak haftayı yüzde 1,1 artış ile 1.662 dolardan bitirdi.

Dünyaca ünlü analistler, BoE'nin açıkladığı tahvil alım programı ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin "şahin" tondaki söz ile yönlendirmelerinin ardından doların gelişmiş olan ülke para birimleri ve emtialar karşısında değer kaybetmesinin sonucunda altın fiyatlarının yükseldiğini ifade etti.

Geçtiğimiz hafta gümüş yüzde 0,9, platin yüzde 0,7 ve paladyum yüzde 4,7 şeklinde değer kazandı.

82,5 dolar ile 11 Ocak'tan bu güne en düşük seviyesini test etmiş olan Brent petrolün varil fiyatı, geçtiğimiz haftayı yüzde 0,6 azalış ile 85,2 dolardan bitirdi. Brent petroldeki düşüşte, ABD'nin petrol stoklarındaki artış tahmini ise etkili oldu.

Emtia piyasasında bilinmezlik! Resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler arasında kaldı


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön