24 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi cezası var mı?

Enerji kimlik belgesi cezası var mı?

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 2 Mayıs itibari ile başlıyor. Peki, enerji kimlik belgesi alınmazsa ne olur? Enerji kimlik belgesi cezası var mı?



Enerji kimlik belgesi zorunluluğu başlıyor. Binalara gelen uzmanlar, binanın, ısı kullanımı, teknik altyapısı, malzeme, kapı, cam sistemleri gibi özelliklerine bakarak, binaların enerji tüketim seviyesini belirliyor. 


2 Mayıs'ta başlayan uygulama 2011’den önce ruhsat alınmış binalarda geçerli olacak. Peki, enerji kimlik belgesi cezası var mı?


Enerji kimlik belgesi almama cezası bulunmuyor. Ancak ısı kullanımı, teknik altyapı ve yalıtım malzemesi kalitesini gösterecek ‘Enerji Kimlik Belgesi’ olmadan binaların alım satımı yapılamayacak.


Enerji kimlik belgesi olmayan bina kiraya verilemeyecek, elektrik ve su abonelikler dahi alınamayacak. Peki, enerji kimlik belgesi için mantolama yapılması şart mı?


Enerji kimlik belgesi için yalıtım ya da mantolama zorunluluğu bulunmuyor. Uygulama, yapıların enerji verimlilik seviyesini ortaya koyuyor. Bu karnenin, yapıların satış değerini ve tüketici tercihlerini etkilemesi bekleniyor.


Enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu dışında tutulan binalar ise şu şekilde sıralanıyor; Sanayi alanlarında üretim faaliyetleri yürüten binalar, kullanım süresi iki yıldan az olan binalar, toplam kullanım alanı 50 metrekarenin altında olan binalar, seralar, atölyeler, ısıtılmasına ve soğutulmasına gerek duyulmayan depo, cephanelik, ardiye, ahu, ağıl.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön