24 / 04 / 2024

Enerji Kimlik Belgesi nedir?

Enerji Kimlik Belgesi nedir?

Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak amacıyoa çıkarılan enerji kimlik belgesi 2020 yılı itibariyle zorunlu hale geldi. Peki, Enerji Kimlik Kartı nedir?



Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak amacıyla 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011 zorunlu hale gelmişti. Peki Enerji Kimlik Belgesi nedir?

Enerji Kimlik Belgesi nedir sorusunun cevabının merak eden vatandaşlar için EKB kısaca; Buzdolabı, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki ya da klimalarda var olan enerji performans sınıflandırmaları artık yapılar için de olacak. Yani tıpkı beyaz eşyalarda var olan A sınıfı enerji verimliği ibaresi gibi binalarda da olmuş olacak. Yapılarda da aynı şekilde A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı ise en düşük verimli seviyeyi belirtecek.

Yapılan düzenlemeye enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak. C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni inşa edilecek ya da inşa edilmekte olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamayacak.

EKB İÇİN SON TARİH NE ZAMAN?

1 Ocak 2011'den sonra yapı ruhsatı almış binaların (yeni binalar), yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini ilgili idareye (belediye) sunması gerekiyor. Aksi durumda yapı kullanma izin belgesi kanunen verilmemektedir.

Mevcut binalar ve 1 Ocak 2011'den önce yapı ruhsatı almış ve inşaatı sürüp henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on sene içinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. 2 Mayıs 2017'de sona eren tarih 1 Ocak 2020 tarihine kadar uzatıldı.

Karbondioksit salınımı ve enerji tüketimi gibi değerlerin puanlandırıldığı belgenin düzenlenmediği yapılarda oturma izni verilmeyecek, satış ve kiralama işlemleri de yapılmayacak.

Ev sahibi ve kiracıları ilgilendiriyor!

Enerji Kimlik Belgesi 10 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön