25 / 04 / 2024

Enerji Kimlik Belgesi için son tarih ne zaman?

Enerji Kimlik Belgesi için son tarih ne zaman?

Enerji Kimlik Belgesi nedir? Enerji Kimlik Belgesi için son tarih ne zaman, Enerji Kimlik Belgesi nasıl alınır? İşte merak edilen tüm cevaplar...




Enerji kaynaklarının verimli kullanılmasını, enerji israfının önlenmesini sağlamak amacıyla 5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanunu ve buna bağlı olarak çıkartılan Enerji Kimlik Belgesi 1 Ocak 2011'de zorunlu oldu. Sözcü'de yer alan habere göre, 2020'nin ilk gününden sonra kiralama, alım ve satım işlerinde enerji kimlik kartı kullanılacak. Peki, Enerji Kimlik Kartı nedir, Enerji Kimlik Kartı almak için son tarih ne zaman?

Enerji Kimlik Belgesi nedir sorusunun cevabını merak edenler için EKB kısaca; Buzdolabı, çamaşır makineleri gibi beyaz eşyalardaki veya klimalarda var olan enerji performans sınıflandırmaları artık yapılar için de olacak. Yani tıpkı beyaz eşyalarda olan A sınıfı enerji verimliği ibaresi gibi yapılarda da olacak. Yapılarda da aynı şekilde  A sınıfı en verimli seviyeyi belirtirken, G sınıfı ise en düşük verimli seviyeyi belirtecek. 

Düzenlemeye enerji kimlik belgesi sınıfı en düşük C sınıfında olacak ve C sınıfından daha düşük seviyede çıkan yeni inşa edilecek ya da yapılmakta olan binalar kanunen iskan ruhsatı alamayacak.

Enerji Kimlik Belgesi için son tarih ne zaman?

1 Ocak 2011'den sonra yapı ruhsatı almış yapıların (yeni binalar), yapı kullanma izin belgesi (iskan ruhsatı) alınması aşamasında Enerji Kimlik Belgesini ilgili idareye (belediye) sunması gerekiyor. Aksi takdirde, yapı kullanma izin belgesi kanunen verilmiyor.

Mevcut yapılar ve 1 Ocak 2011'den önce yapı ruhsatı almış ve inşaatı sürüp henüz yapı kullanım izni almamış binalar için Enerji Verimliliği Kanununun yayımı tarihinden itibaren on sene içerisinde Enerji Kimlik Belgesi düzenlenir. 2 Mayıs 2017'de sona eren tarih 1 Ocak 2020 tarihine kadar uzatıldı.

 

Enerji Kimlik Belgesi 10 soruda tüm detaylarıyla!


Geri Dön