25 / 04 / 2024

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 3 yıl ertelendi!

Enerji kimlik belgesi zorunluluğu 3 yıl ertelendi!

2 Mayıs'ta yürürlüğe girmesi beklenen enerji kimlik belgesi zorunluluğu 4. kez uzatıldı. Enerji kimlik belgesi zorunluluğu bu kez 1 yıl değil 3 yıl ertelendi..



2008'de çıkan Kanun ve yönetmeliklerde yapılan ertelemelerle en son 2 Mayıs'ta yürürlüğe girmesi beklenen enerji kimlik belgesi zorunluluğu 4. kez ertelendi.


Bugünkü Resmi Gazete'de yer alan yönetmelik gereğince enerji kimlik belgesi zorunluluğu 3 yıl ertelendi.


Enerji kimlik belgesi alma zorunluluğu 1 Ocak 2020 yılında yürürlüğe girecek. Bu tarihe kadar yapılacak bina alım satım ve kiralama gibi işlemler için enerji kimlik belgesi aranmayacak.


Enerji kimlik belgesi yetkilileri

Yeni binalar için; Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından, adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesi ile enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarı ile tamamlayan personel bulunduran gerçek veya tüzel kişilere Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir.


Mevcut binalar için; enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulunduran 5627 sayılı Kanun kapsamında bina kategorisinde yetkilendirilmiş olan enerji verimliliği danışmanlık şirketlerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi verme yetkisi verilir.


Ayrıca mevcut binalar için; aşağıda belirtilen şartları sağlayan gerçek veya tüzel hukuk kişileri de, bu şartların sağlandığının ilgili Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce tespit edilmesi üzerine Bakanlıkça enerji kimlik belgesi vermeye yetkilendirilir:

a) Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliğine bağlı ilgili meslek odası tarafından adına düzenlenmiş serbest müşavirlik ve mühendislik hizmetleri belgesine sahip olmak.

b) Enerji kimlik belgesi düzenleme eğitimini başarıyla tamamlayan personel bulundurmak.

c) Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik uyarınca düzenlenmiş Etüt-Proje Sertifikasına sahip personel bulundurmak.

ç) Türk Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş ulusal veya uluslararası laboratuvarlar tarafından kalibre edilmiş ve etiketlenmiş ısı ve sıcaklık görüntüleme cihazına sahip olmak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön