26 / 04 / 2024

Yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu bulunuyor!

Yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğu bulunuyor!

Enerji Kimlik Belgesi'nde binanın enerji tüketimi ve sera gazı salımı, binanın hangi malzemelerden inşa edildiği, yalıtım durumu, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliklerine göre enerji verimliliği danışma şirketlerince sınıflandırılıyor...





Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'ne göre; yeni yapılan binalarda Enerji Kimlik Belgesi (EKB) zorunluluğu bulunuyor. Belge, yeni yapılacak binalar  yıllık enerji tüketim miktarını gösteriyor. Enerji tasarrufu için önemli bir adım olan uygulamada konutunun daha değerli olmasını isteyen herkes binasını A enerji sınıfına taşımaya çalışırken, bu durumdakilerin öncelikle ısı yalıtımı yaptırması gerekiyor. 


Uzmanlar sınıflandırıyor Enerji Kimlik Belgesi'nde binanın enerji tüketimi ve sera gazı salımı, binanın hangi malzemelerden inşa edildiği, yalıtım durumu, ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimliliklerine göre enerji verimliliği danışma şirketlerince sınıflandırılıyor. 


Bina yasalarca öngörülen şartlardan yüzde 21 ile yüzde 60 daha az enerji tüketiyorsa B sınıfı, yüzde 40'ı kadar enerji tüketiyorsa A sınıfı Enerji Kimlik Belgesi alıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, enerji tasarruflu binalara faiz desteği verecek. 31 Aralık 2014'e kadar geçerli olacak karar kapsamında, faiz desteği miktarı yüzde 4.5-5 arasında olacak Yeni yapılan binalarda enerji kimlik belgesi zorunluluğu bulunuyor. 


A sınıfında yüzde 5 Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 'B sınıfı enerji verimliliği belgesi'ne sahip bina yapanlara yüzde 4.5, yeşil bina olarak nitelenen 'A sınıfı' binalar içinse yüzde 5 faiz desteği verecek. Kentsel Dönüşüm Kanunu çerçevesinde hak sahiplerince bankalardan kullanılacak kredilere sağlanacak faiz desteğine ilişkin kararda değişik yapan bakanlık, kararın geçerlilik tarihini de '31 Aralık 2014' olarak yeniden düzenledi. 


Posta Gazetesi 


Geri Dön