24 / 04 / 2024

Enerjiyi verimli kullanmayanlara 81 bin 623 lira para cezası verilecek!

Enerjiyi verimli kullanmayanlara 81 bin 623 lira para cezası verilecek!

Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde enerjiyi verimli kullanmayanlara 81 bin 623 lira para cezası verilecek. Rekor miktardaki bu cezalar, ısı pay ölçer sistemini kullanmayan bina yöneticilerinin kapısına dayandı...



Enerji Verimliliği Kanunu çerçevesinde merkezi sistemle ısınan binalarda kullanılması zorunlu olan ısı pay ölçer sistemi bulunmayanlara 81 bin 623 liraya kadar ceza verilebilecek. 


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “5627 Sayılı Enerji Verimliliği Kanununun 10’uncu Maddesine Göre 2014 Yılında Uygulanacak Olan İdari Para Cezalarına İlişkin Tebliği”nde cezalar yüzde 3.93 oranında artırıldı. Buna göre, enerjiyi verimli kullanmayan işletme, bina sahipleri ve yöneticilerin yasaya aykırı davranmaları halinde ödeyecekleri idari para cezaları 813 lira ile 81 bin 623 lira arasında değişiyor.

  

Mevcut merkezi sistemli binalarda 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu gereğince ısı pay ölçer kullanmayan bina sahibi veya yöneticiler ‘sorumlu’ sıfatıyla idari para cezası ödemek zorunda kalacak. Aile ve ev ekonomisi uzmanları da, kanunun 2 Mayıs 2007 tarihinde çıktığını ve beş yıllık geçiş sürecinin ardından ısı pay ölçer kullanımının zorunlu hale geldiğini hatırlatarak şu uyarıda bulunuyor: 


 “Enerjiyi verimli kullanmak aile bütçesinden çevrenin korunmasına kadar uzanan geniş bir alana etki ediyor. Bu nedenle de çok önemli. Kanunda yapılan ceza artırımı ile rekor meblağdaki idari para cezaları, ısı pay ölçer sistemi kullanımı konusunda hassasiyet göstermeyen bina sahipleri ve yöneticilerinin kapısına geldi dayandı. Bu kanunun amacı, enerjinin etkin kullanılması, israfının önlenmesi ve çevrenin korunması için enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasıdır. Herkesi bu konuda üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye çağırıyoruz.”


Bu kanunun binalarda ısınma giderleri hakkındaki fatura şikayetleri azalttığını ve enerjiyi verimli kullanmayı sağladığını vurgulayan uzmanlar, kat sahipleri ve kiracıları da ısı pay ölçer sistemi kullanımı konusunda kararlı olmaya çağırdı.




Geri Dön