18 / 04 / 2024

Enka İnşaat'ın hisseleri öneriliyor!

Enka İnşaat'ın hisseleri öneriliyor!

Dolardaki yükseliş trendinin devam edeceği konusunda görüş birliği içinde olan borsacılar ithal girdi kullanmayan şirketlerin hisselerini öneriyor. Döviz geliri yüksek hisselere dikkat çeken uzmanlar, sektör ve şirket bazlı analizlerin önemine özellikle dikkat çekiyor...



Dolardaki yükseliş trendinin devam edeceği konusunda görüş birliği içinde olan borsacılar ithal girdi kullanmayan şirketlerin hisselerini öneriyor. Döviz geliri yüksek hisselere dikkat çeken uzmanlar, sektör ve şirket bazlı analizlerin önemine özellikle dikkat çekiyor... 


TEMMUZ'DAN bu yana içeride yaşananlara ek olarak FED'in Aralık ayında faiz artırma ihtimalinin kuvvetlenmesi doları güçlendiriyor. 


Biz kurda yeni zirveler görürken bütün para birimleri de dolara karşı değer kaybediyor. Moody's'in not indirimi sonrası fon çıkışları devam ederken, jeopolitik tarafta Musul operasyonu siyasi tarafta ise Başkanlık sistemi ve yeni anayasa belirsizliği doların TL üzerindeki baskısını artırıyor. 

Borsacılar ise dolardaki yükseliş trendinin devam edeceği konusunda hemfikir. Bu kapsamda ithal girdi kullanmayan, ihracat yapan ve elinde döviz fazlası bulunduran şirketlerin avantaj kazandığını belirtiyor. Ancak uzmanlar sadece bu kriterlere bakıp hisse seçmenin riskli olduğunu, bu nedenle sektör ve şirket bazlı analizlerin yapılmasının önemli olduğunu belirtiyor. Bu kapsamda 38 hisseye dikkat çekiliyor. 


"DÖVİZ GELİRİ OLAN HİSSELER" 


Işık FX Başanalisti Gizmen Nalbandı, TL'de kısa vadeli geri çekilmeler olsa da 3.10-3.35 arasının ciddi miktarda alım opsiyonun mevcut olmasını kurda daha yüksek seviyeler görme olasılığını güçlendirdiğini söylüyor. TL'nin değer kaybettiği bu süreçte döviz geliri olan ve dolar ihracatı yapan, ayrıca betası düşük defansif yapıdaki şirket hisselerine yatırım yapılmasının iyi bir strateji olabileceğini belirterek "Kurların yükseldiği dönemde döviz fazlası olan şirketlerin ticari faaliyetlerinden yazacakları kur farkı gelirleri, esas faaliyet karlılıklarına destek olacak. Ayrıca dolar ile ihracat yapan şirketlerin satış gelirlerinde de yükseliş görülecek" diyor. 


Nalbandı, bu dönemde Enka İnşaat, Sabancı Holding, Vestel Elektronik, Soda Sanayi, Alarko Holding, Alarko GYO ve Aselsan hisselerinin 'alım' için takip edilebileceğini söylüyor. 


"TL'DE BASKI DEVAM EDER"


Dolar/TL paritesinin yılsonunda 3.12 seviyesindeki direncini geçemeyeceğini düşünen Piramit Menkul Kıymetler AŞ Portföy Yönetim Müdürü Mehmet Ali Kalfa ise, önümüzdeki dönemde TL üzerinde baskının devamını bekliyor. 


Genel olarak dolar/TL paritesindeki hareketi küresel spekülasyonun bir parçası olarak görüyor. Böyle bir dönemde öz kaynaklarının kabul edilebilir derece üzerinde dış kaynak kullanmayan, döviz pozisyonlarında açığı olmayan veya ilgili döviz hareketlerini öngörebilen ve yönetebilen bir finans bölümüne sahip, maliyetleri ile satışları arasında döviz bağımlığını ve riskini yönetebilen, ihracatçı şirketlerin ön plana çıkacağını ve 'alım' için takip edilmesini öneriyor. Bu kriterleri göz önüne alarak Garanti Factoring, Alcatel Teletaş, Ege Endüstri, Federal-Mogul İzmit Piston, Çuhadaroğlu Metal Sanayi, Soda Sanayi, Alkim Kağıt, Enka İnşaat, Konfrut Gıda, Orge Enerji, Sönmez Pamuklu, Sasa, Erbosan, Kütahya Porselen, Anadolu Cam, Akçansa, Çimsa, Vestel Beyaz Eşya, Çemtaş ve Pınar Et hisselerine dikkat çekiyor. 


"ŞİRKET BAZLI ANALİZ YAPILMALI" 


TL'de yaşanan değer kayıplarının ardından ithal girdi kullanmayan, ihracat yapan ve elinde döviz fazlası bulunduran şirketlerin avantaj kazandığını belirten ALB Forex Araştırma Uzmanı Rıdvan Baştürk de sadece bu kriterlere bakıp hisse seçmenin riskli olduğunu düşünüyor.


Baştürk, şirket ve sektör riski, mali yapı ve mevcut konjonktürün Alarko Holding: Enerji tarafında yeni yatırımların devreye girmesi ve yeni projelerle birlikte enerji üretim segmenti karlılığı olumlu etkilenmeye başladı. Taahhüt segmentinde ise Mahmutbey Metrosu önümüzdeki 2016 son çeyrekten sonra kara olumlu yansıyabilir. 2018 EMİ»® santrali yatırımı da uzun vadede şirketin finansallarına olumlu yansıyacaktır. Şirketin net döviz fazlası 427 milyon TL. Kurdaki yükselişlerden olumlu etkilenen şirket kur farkı geliri elde ediyor. Çarpanlarına göre iskontolu gördüğümüz Alarko Holding hisselerinde yüzde 27 yükseliş potansiyeli ile 5 TL hedef fiyat öngörüyoruz. 



Mehmet Ali KALFA / Piramit Menkul Kıymetler A.Ş. Portföy Yön. Müdürü 


"Enka, yeni yatırımlar için çalışıyor" 



Enka inşaat: Şirketin kasasında 3.43 milyar TL'lik yabancı para net pozisyonu mevcut. Şirketin ağırlıklı olarak doğalgaz ve petrol alanlarında olan inşaat işlerinden kalan tutarı ilk yarı itibariyle 1.8 milyar dolar olup bu miktarın sadece 69 milyon dolarlık bölümü Türkiye'de kalanı ise yurtdışında. Yılın ilk yarısında Rusya'da niiCll bulunan gayrimenkullerinden geliri yüzde 20 düşerek 163 milyon dolar oldu. Yap-İşletDevret santrallerinden gelirler ise ilk yarı yüzde 42 azalarak 825 milyon dolar oldu. Bu kapsamda şirket yurtdışında yeni enerji yatırımları için de çalışmalar yapmakta. Enka İnşaat, Suudi Arabistan'ın önümüzdeki 10 yılda yapacağı 300 milyar dolarlık müteahhitlik işleri için sözleşme yaptığı 18 Türk müteahhitlik şirketi içinde. Şirketin güçlü net likit durumu, 3.5 milyar TL'lik net yabancı para pozisyonu, gelirlerinin neredeyse tamamının yurtdışı yani döviz kaynaklı olması nedeni ile pozitif ancak mevcut iş ve yeni üstlenilen işlerde bir zayıflık gördüğümüz için ise kısmen negatif düşünüyoruz. Orta vadede 'endekse paralel getiri' çerçevesinde yüzde 7.2'lik mütevazi yükseliş potansiyeli ile 5.06 TL hedef fiyat öngörüyoruz. 


Para 


Geri Dön