19 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar: Avrupalı muhataplarımızın düştüğü hatalara düşmeyeceğiz!

Erdoğan Bayraktar: Avrupalı muhataplarımızın düştüğü hatalara düşmeyeceğiz!

Türkiye’de ilk defa düzenlenen Uluslararası ÇED Kongresinde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar “ Çevremizi, Avrupalı muhataplarımızın geçmişte düştüğü hatalara düşmeden koruyup kollayacağız” dedi...





Türkiye’de ilk defa düzenlenen Uluslararası ÇED Kongresinde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar  “ Çevremizi, Avrupalı muhataplarımızın geçmişte düştüğü hatalara düşmeden koruyup kollayacağız” dedi.


Uluslararası ÇED Kongresi; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün öncülüğünde İstanbul Kongre Merkezi’nde başladı.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Türkiye Çevre Koruma Vakfı (TÜÇEV) birlikteliğiyle gerçekleştirilen kongrede konuşan Bakan Erdoğan Bayraktar “Biz hem gelişeceğiz, büyüyeceğiz hem de çevremizi; geçmişte Avrupalı muhataplarımızın düştüğü hatalara düşmeden, onların da tecrübelerinden istifade ederek koruyup kollayacağız. Çünkü birilerinin fantezisi olan çevreyi, biz; hayatın vazgeçilmez bir gerçeği olarak görüyoruz” dedi.


Geçmişte AB üyesi ülkelerin yıllarca, inşa ettikleri hiçbir nükleer santrale hatta fabrikaya ÇED raporu almadığının altını çizen Bakan Bayraktar, “Halbuki biz, dünyanın en büyük havalimanlarından biri olacak olan, İstanbul’da inşa edilen havalimanının ve ülkemizde inşa edilecek olan 2 nükleer santralin, yanlış bilinenin aksine ÇED sürecine uygunluğunu denetliyor ve kontrol ediyoruz” dedi.


AB İLERLEME RAPORUNDA TÜRKİYEYE ÖVGÜ


AB İlerleme Raporu’nda Türkiye’nin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütmüş olduğu Çevre politikalarından bahsedildiğini belirten Bakan Bayraktar  “Su kalitesi, gürültü kirliliği ile mücadele, atık yönetimi ve hava kalitesi çalışmalarından övgüyle bahsedilmesi; konunun muhatapları tarafından da doğru algılandığını göstermektedir” dedi.


10 YIL İÇİNDE MODERN DÜNYA STANDARTLARININ ÜZERİNE ÇIKACAĞIZ

 

Türkiye’nin 10 yıl içinde; Avrupa’yı yakalayacağını ifade eden Bayraktar “Modern dünya standartlarının üzerine çıkmış bir Türkiye hedefliyoruz” dedi. Bayraktar ayrıca “Türkiye, sera gazı emisyon azaltım hedefi almamasına rağmen; iklim değişikliği ile mücadele konusunda üzerine düşen sorumluluğu en iyi şekilde yerine getirmektedir. Türkiye; ABD ve Çin gibi ülkelerin imzalamaya cesaret edemediği Kyoto Sözleşmesi’ne büyük bir cesaret göstererek imzalamıştır” şeklinde konuştu.

 

“SERA GAZI EMİSYONLARI YÜZDE 21 ORANINDA AZALTILDI”

 

Bakan Bayraktar konuşmasına şöyle devam etti: “Ülkemiz, sadece kendi kaynakları ile 1990-2012 döneminde, sera gazı emisyonlarını %21 oranında azaltma başarısını göstermiştir. Vatandaşlarımızın sağlıklı, güvenli ve hayat kalitesi yüksek bir çevrede yaşaması için uygulanan ÇED sürecini Bakanlık olarak, büyük bir dikkat ve kararlılıkla yürütmekteyiz.”

 

ÇED SÜRECİ ARTIK ONLİNE


3 Ekim 2013 tarihli ÇED Yönetmeliği ile ÇED sürecinin elektronik ortama aktarıldığını belirten Bakan Bayraktar, “ÇED sürecinin e-devlet kapsamına alınmasıyla, yaşanan zaman kayıpları önlenecek, ÇED yönetmeliği kapsamında verilen tüm kararlara hızlı erişim sağlanacaktır” dedi. Bayraktar; Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetimi Sistemi uygulamasının bu alanda dünyada yapılan ilk uygulama olduğunu dile getirdi.



Geri Dön