16 / 04 / 2024

Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşüm fırsatçılarına karşı halkı uyardı!

 Erdoğan Bayraktar kentsel dönüşüm fırsatçılarına karşı halkı uyardı!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Bu işte aç gözlülük yapmak isteyenler var. Biz vatandaşımızın yuvasını yapmak için garip gurebaya ev yapmak için bu faaliyeti yürütüyoruz" dedi...



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Bu işte aç gözlülük yapmak isteyenler var. Biz vatandaşımızın yuvasını yapmak için garip gurebaya ev yapmak için bu faaliyeti yürütüyoruz. Deprem olduğu zaman can kaybı olmasın diye, insanımızın hayat hakkını öne alarak bu projeyi yürütmek istiyoruz" şeklinde konuştu



Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, TOKİ'nin son '10 yılda dar ve orta gelir grubu uygulamaları kapsamında toplam 589 bin 249 adet konutun üretildiğini söyledi. Bayraktar,  TOKİ  Başkanlığı'nın Ocak 2003 - Ağustos 2013 tarihleri arasında ürettiği konutların yüzde 85'inin sosyal konut niteliğinde olduğunu açıkladı. Bakan Erdoğan Bayraktar, CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu'nun som önergesine verdiği cevapta, TOKİ'nin Ocak 2003 - Ağustos 2013 tarihleri arasında; 236 bin 876 adedi dar vc orta geliri grubu uygulamaları kapsamında toplam 589 bin 249 adet konutun üretimini başlattığını aktardı. Bayraktar, "TOKİ, 236 bin 876 adedi dar ve orta gelir grubu uygulamaları, 144 bin 396 adedi yoksul ve alt gelir grubu uygulamaları, 80 bin 47 adedi gecekondu dönüşüm uygulamaları, 37 bin 688 adedi afet konutu uygulamaları, 5 bin 584 adedi (35 Köyde) tarım - köy uygulamaları, 84 bin 658 adedi kaynak geliştirme uygulamaları (61,684 Emlak Konut GYO) kapsamında toplam 589 bin 249 adet konutun üretimini başlatmış olup, bu konutların 504 bin 591 adedi diğer bir ifadeyle yaklaşık yüzde 85'inin sosyal konut niteliğindedir." bilgisini verdi.


455 BİN 286 KONUT 


Sosyal donatılan ve çevre düzenlemeleri ile birlikte bitirilme aşamasında olan yaklaşık 466 bin konutun bulunmakta olduğuna işaret eden Bayraktar, bu konutlardan 455 bin 286 adedinin hak sahiplerine teslim edildiğini söyledi. TOKİ Başkanlığı tarafından yapımına başlanan konutlardan 479 bin 979 adedi satıldığını kaydeden Bayraktar, satışı yapılan yaklaşık 25 bin adet konutun yapım işlerinin halihazırda devam ettiğini dile getirdi.


Vatandaş için 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili, "Biz vatandaşımızın yuvasını yapmak için garip gurebaya ev yapmak için bu faaliyeti yürütüyoruz" dedi. Bayraktar, Bingöl'deki açılış ve temel atma törenlerinden sonra Ankara'ya gitmek üzere geldiği Elazığ Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte 8 Mart 2010'da deprem meydana geldiğini anımsatarak, depremlerin Türkiye'nin bir gerçeği olduğunu kaydetti. Deprem sonrası çok kısa bir sürede devlet olarak Elazığ'a geldiklerini ve konutları 6 ay gibi kısa bir sürede teslim ettiklerini belirten Bayraktar, "Elazığ'ın aslında kentsel dönüşüme ihtiyacı var. Bu doğrultuda biz Elazığ'da 19 hektara yakın bir alanı Bakanlar Kumlundan geçirerek riskli alan ilan ettik. Burada belki 4-5 bin konut yapılacak ve kentsel dönüşümü bununla tamamlayacağız" dedi.


Fırsatçılara kanmayın 


Türkiye genelinde her ilde kentsel dönüşüm çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Bayraktar, şunları söyledi: "Burada şimdi evini yenileyecek olanlara biz, isterse belediyeye versin yaptırsın, isterse TOKİ yapsın, isterse bizzat kendisi yapsın, müteahite versin yaptırsın biz 18 ay süreyle kira yardımı yapıyoruz. Kira almak istemezse 'ben evimi yapacağım, bankadan kredi kullanacağım' derse aldığı kredinin faizinin yüzde 4'ünü ödüyoruz. Ruhsatlarda, kentsel şartlarda çok ciddi şekilde yardımcı oluyoruz. Elazığ'ın buna ihtiyacı var. Sivil toplum kuruluşlarımızın, üniversitemizin bu işteki tüm aktörlerimizin desteğine ihtiyacımız var. Bu işte aç gözlülük yapmak isteyenler var. Biz vatandaşımızın yuvasını yapmak için garip gurebaya ev yapmak için bu faaliyeti yürütüyoruz. Deprem olduğu zaman can kaybı olmasın diye, insanımızın hayat hakkını öne alarak bu projeyi yürütmek istiyoruz." 


Son Dakika


Geri Dön